Tavasszal a vidéki lakások drágulása lekörözte a fővárosiakét

Az idei esztendő második negyedévében Budapesten húsz, a vidéki városokban harminc százalék fölé emelkedett a lakásárak éves növekedési üteme – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb lakásárindexéből.

Magyar Nemzet
2022. 11. 04. 16:05
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten 2022 második negyedévében 7,1 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Az áremelkedés éves üteme az előző időszaki 17,2 százalékról 20,4 százalékra gyorsult. A vidéki városok ugyanebben az időszakban lekörözték a fővárost, és 8,9 százalékos lakásár-emelkedést produkáltak. Körükben az éves áremelkedés üteme rendkívülinek mondható: az előző negyedévi 25,7 százalékról 31,2 százalékra gyorsult. A községekben negyedéves alapon 5,5 százalékkal nőttek a lakásárak, az éves árdinamika mértéke pedig az előző időszaki 14,9 százalékról 15,6 százalékra kúszott fel.

A jegybank ma közzétett, legfrissebb lakásárindexe szerint országos átlagban 7,6 százalékkal lettek magasabbak a lakásárak a második negyedévben. Éves összevetésben a nominális lakásár-dinamika 24,8 százalékot, míg a reál áremelkedés mértéke 12,8 százalékot tett ki – olvasható az MNB összefoglalójában, megjegyezve, hogy a 24,8 százalékos dinamika a 2014 óta tartó lakásár-emelkedési ciklus legmagasabb értéke. 

Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 11,9 százalékról 12,8 százalékra gyorsult.

A jegybank lakásárindexéből meg lehet tudni azt is, hogy éves szinten valamennyi régió városaiban jelentősen emelkedtek a lakásárak 2022 második negyedévében. 

A dél- és közép-dunántúli régiókban rendre 34,7 és 34,4 százalékkal, a nyugat-dunántúli régióban pedig 29,4 százalékkal nőttek a lakásárak. Az észak-alföldi régióban 31,3, a dél-alföldi régióban 31,1 százalékos, a közép-magyarországi régióban 29,3 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Az észak-magyarországi régió városait a többi területnél mérsékeltebb, de itt is magas, 25,3 százalékos áremelkedés jellemezte. Negyedéves alapon valamennyi régió városaiban hat százalékot meghaladó lakásár-emelkedés volt mérhető.
Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.