Újabb rekordszintre ért a magyar ipar

Havi alapon 1,6, éves összevetésben 11,6 százalékkal javult a hazai ipar teljesítménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberre vonatkozó első becslése szerint. Az ágazat a koronavírus okozta drasztikus visszaesés után 2020 elejéhez képest is közel tíz százalékkal magasabb rekordszintet produkál. A havi bővülés az ukrajnai háború és a szankciós energiaválság ellenére idén május óta töretlen – így kommentálta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a kedden megjelent előzetes adatokat.

Forrás: MTI2022. 11. 08. 10:56
Borítókép: Kutnyánszky Zsolt (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben felidézték: 2022 első három negyedévében a múlt év azonos időszakához képest 6,7 százalékos az ipari teljesítményjavulás. A magyar termelés egyelőre ellenállóbbnak bizonyult a nemzetközi kihívásokkal szemben: a hazai ágazati mutató jócskán az uniós átlag felett alakul, és az európai élmezőnybe tartozik.

Idén szeptemberben az alágak többségében, köztük a legnagyobb súllyal rendelkezőkben – például a jármű-, elektronikai és élelmiszeriparban – is növekedett a termelés. Bár a geopolitikai feszültségek és az energiahordozók szankciós felára mostanáig nem vetették vissza a bővülést, e tartósan fennálló nehézségek hosszabb távon a csökkenés kockázatát hordozzák – figyelmeztetett a TIM.

A közlemény idézi Kutnyánszky Zsolt, iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár szavait, aki kiemelte:

 

a kormány célzottan segíti az ipari teljesítmény több mint kilenctizedét adó feldolgozóipar cégeit az elszálló energiaárak hatásainak mérséklésében.

 

Az energiatámogatási programban negyedik negyedéves rezsinövekményük felét vállalják át a szektor kis- és középvállalkozásaitól, egyúttal energiahatékonysági beruházásaikat is ösztönzik. Regisztrálni december közepéig lehet a www.energiatamogatas2022.hu honlapon – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Borítókép: Kutnyánszky Zsolt (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.