időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Újabb rekordszintre ért a magyar ipar

Forrás: MTI
2022.11.08. 10:56 2022.11.08. 11:19
Újabb rekordszintre ért a magyar ipar

Havi alapon 1,6, éves összevetésben 11,6 százalékkal javult a hazai ipar teljesítménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberre vonatkozó első becslése szerint. Az ágazat a koronavírus okozta drasztikus visszaesés után 2020 elejéhez képest is közel tíz százalékkal magasabb rekordszintet produkál. A havi bővülés az ukrajnai háború és a szankciós energiaválság ellenére idén május óta töretlen – így kommentálta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a kedden megjelent előzetes adatokat.

A közleményben felidézték: 2022 első három negyedévében a múlt év azonos időszakához képest 6,7 százalékos az ipari teljesítményjavulás. A magyar termelés egyelőre ellenállóbbnak bizonyult a nemzetközi kihívásokkal szemben: a hazai ágazati mutató jócskán az uniós átlag felett alakul, és az európai élmezőnybe tartozik.

Idén szeptemberben az alágak többségében, köztük a legnagyobb súllyal rendelkezőkben – például a jármű-, elektronikai és élelmiszeriparban – is növekedett a termelés. Bár a geopolitikai feszültségek és az energiahordozók szankciós felára mostanáig nem vetették vissza a bővülést, e tartósan fennálló nehézségek hosszabb távon a csökkenés kockázatát hordozzák – figyelmeztetett a TIM.

A közlemény idézi Kutnyánszky Zsolt, iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár szavait, aki kiemelte:

 

a kormány célzottan segíti az ipari teljesítmény több mint kilenctizedét adó feldolgozóipar cégeit az elszálló energiaárak hatásainak mérséklésében.

 

Az energiatámogatási programban negyedik negyedéves rezsinövekményük felét vállalják át a szektor kis- és középvállalkozásaitól, egyúttal energiahatékonysági beruházásaikat is ösztönzik. Regisztrálni december közepéig lehet a www.energiatamogatas2022.hu honlapon – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Borítókép: Kutnyánszky Zsolt (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.