időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Kereskedőtől is vehetünk majd fel készpénzt ingyenesen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.02. 17:30
 Kereskedőtől is vehetünk majd fel készpénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől – a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

A változtatás az úgynevezett cashback szolgáltatást könnyíti. A szolgáltatás nyújtását vállaló üzletek, kereskedők készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak az ügyfeleiknek, akik kártyával vásárolnak náluk. Ezért a jövőben havi két alkalommal, összesen negyvenezer forint értékben a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat, hasonlóan a havi kétszeri, összesen 150 ezer forintos keretösszegű, ingyenes, bankautomatából történő készpénzfelvételhez – írja összefoglalójában a táviratiiroda.

A természetes személyek ezen kívül bizonyos tranzakciós díjak alól is mentesülnek.

A változtatás kimondja azt is, hogy eltérő törvényi rendelkezés hiányában mindaddig, amíg az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) felét meghaladja, Magyarország nem támogatja az Európai Unió (EU) saját forrásainak felső korlátjai rendkívüli és átmeneti megemelését, ha annak célja az EU nevében tőkepiaci hitelfelvételhez szükséges fedezet vagy garancia biztosítása.  

A testület, az Európai Bizottság kérésére, a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges törvénycsomaghoz is fogadott el változtatásokat. 

Az egyik értelmében negyvenöt napra csökken hatvanról az átláthatósági hatósági eljárás ügyintézési határideje, a bírság felső határa pedig húszmillió forintról ötvenmillióra emelkedik. A javaslat ezzel párhuzamosan az átláthatósági hatósági eljárás gördülékeny lefolytatása érdekében két főre növeli a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökhelyetteseinek számát.

Mindezekről várhatóan jövő szerdán szavaz az Országgyűlés.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Kiss Annamarie)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.