időjárás 12°C Emőke 2023. március 23.
logo

Román cégek „bosszúja” Schengenért

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022.12.20. 19:05 2022.12.20. 19:24
Román cégek „bosszúja” Schengenért

Egészen elképesztő, elsősorban gazdasági célzatú reakciókat váltott ki Romániában, hogy Ausztria nemrég megvétózta keleti szomszédunk schengeni övezethez való csatlakozását. A december 8-i osztrák döntést követő napokban egyre-másra hangzottak el a különböző osztrák érdekeltségű cégek bojkottálását célzó felhívások.

„Nem fog hiányozni Bécs, az ausztriai síelés, az OMV, a Petrom, az Omniasig, a Raiffeisen, a BCR, a Pfanner, az Atomic, a Fischer, a Frey Wille, a Julius Meinl, a Humanic, a Red Bull, a Swarovski. Harminc éven át jók voltunk arra, hogy kamatot fizessünk az osztrák bankoknak, hogy szinte ingyen kőolajat, földgázt és erdőket adjunk el nekik, hogy Parndorfban és ausztriai síeléssel költsük a pénzünket. Január elsejétől nem hosszabbítok meg egyetlen szerződést sem osztrák tulajdonban levő céggel. Talán ez a pofon, amelyet kaptunk, felébreszt bennünket, nem leszünk többé a hülyék népe” – írta egy Facebook-bejegyzésben Voicu Vuscan, az egyik legnagyobb romániai húsfeldolgozó vállalatot működtető, az Elit hústermékmárkát tulajdonló cég ügyvezetője.

 

Más hasonló fajsúlyú gazdasági szereplők is az osztrák cégek bojkottálásában látják a „bosszú” lehetőségét.

 

Dimitrie Musca, az ország egyik legnagyobb agrárvállalkozója a döntés után közvetlenül utasítást adott alkalmazottainak, hogy szüntessék meg az osztrák bankoknál vezetett bankszámláit, és bejelentette: hatalmas gépparkja számára többé nem vásárol üzemanyagot a részben osztrák tulajdonú OMV Petromtól. Nem tankolnak osztrák tulajdonban levő kutaknál a közúti fuvarozókat tömörítő egyik legnagyobb szakmai szervezet, az APTE 2002 sofőrjei sem. Bojkottjuk nem csak Románia területére érvényes, járműveik külföldön sem tankolnak osztrák kutaknál. Hivatkozásukban többek között az áll, hogy a schengeni csatlakozás elmaradása jelentős anyagi kárt okoz a fuvarozóknak.

 

Románia legnagyobb mezőgazdasági szövetkezete, a mintegy tízezer gazdát tömörítő Tara Mea (Az Én Hazám) is csatlakozott a bojkotthoz, jelezve, hogy felbontja az osztrák cégekkel korábban megkötött szerződéseket.

 

Szintet lépett az ügy, amikor a magáncégek részéről sokasodó hasonló jelzések mellé felsorakozott a romániai közúti infrastruktúrát kezelő állami vállalat, a CNAIR is, miszerint az összes számláját bezárja az osztrák Erste-csoporthoz tartozó BCR banknál. Ezt maga Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter közölte, tovább bővítve a kört: a Román Vasúttársaság, a konstancai kikötőket kezelő vállalat, valamint a bukaresti repülőtereket üzemeltető vállalat képviselői is bejelentették, hogy megteszik a lépéseket számláiknak az osztrák bankokból az állami tulajdonú CEC Bankhoz történő áthelyezéséhez. 

Bár a folyamatra kezdetben a két osztrák tulajdonú bank nem kívánt reagálni, végül sajtóközleményben voltak kénytelenek választ adni. 

 

A Raiffeisen Bank Romania kommünikéje úgy fogalmazott, hogy ugyan nem kommentálnak politikai döntéseket, de őket is meglepte Bécs döntése. 

 

Az Erste-csoporthoz tartozó BCR román vezérigazgatója, Sergiu Manea kijelentése pedig egészen komikusan hangzik: a kontextustól függetlenül ők hisznek Romániában. Amúgy mindkét bank közleménye hosszú bekezdésben listázta, milyen pozitív gazdasági hatással jár a romániai működésük.

A kezdeti „lefagyás” után a román kormány igyekezett leszögezni: semmiféle bojkottal nem reagál a Románia schengeni csatlakozását megakadályozó osztrák ellenszavazatra. Ugyanakkor a kormány és az illetékes intézmények továbbra is minden intézményi és politikai szintű lépést megtesznek a belső határellenőrzés nélküli térségbe való felvételhez szükséges egyöntetű támogatás megszerzése érdekében.

Borítókép: Az egyik nagy agrárvállalkozás tulajdonosa bejelentette: nem az OMV Petromtól szerzi be a jövőben az üzemanyagot (Fotó: 123RF)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.