időjárás 14°C Bulcsú 2023. június 4.
logo

EP-elnök: Romániának a schengeni övezetben a helye

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.19. 18:13 2022.12.19. 18:41
EP-elnök: Romániának a schengeni övezetben a helye

Romániának a schengeni övezetben a helye, és az Európai Parlament azon lesz, hogy az erről szóló, idén késést szenvedett hivatalos döntés mielőbb megszülessen – hangoztatta Roberta Metsola, a parlament elnöke hétfőn Bukarestben. A politikus szerint brüsszeli korrupciós botrány megrengette a bizalmat, reformokra van szükség, és zéró toleranciát fognak alkalmazni a korrupcióval szemben.

A román államfővel folytatott megbeszélését követően az Európai Parlament (EP) elnöke azt mondta: Románia és Bulgária felvétele a belső határellenőrzés nélküli térségbe jogi szentesítése lenne annak, ami a gyakorlatban már működik, hiszen szerinte minden érintett ország – Romániát is beleértve – betartja a schengeni előírásokat, tehát a közös határ védelmét illető aggodalmak megalapozatlanok.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, mely szerint Ausztria vétója nemcsak Romániát, hanem az EU migrációs politikáját is feladatok elé állítja, Metsola kifejezte reményét, hogy az ukrajnai menekülthullám gyors befogadását segítő irányelvhez hasonlóan a migráció ügyében is sikerül olyan közös megoldást találni, amely a humanitárius szempontok mellett kellőképpen határozott az embercsempészekkel szemben és szolidáris az illegális bevándorlással szembesülő tagállamokkal.

A román államfő köszönetet mondott az EP-nek Románia és Bulgária schengeni csatlakozása következetes támogatásáért, ugyanakkor az EU egységének fontosságát hangsúlyozta.

Klaus Johannis román elnök szerint az EU nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot, úgyhogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozását csak akkor tűzik ismét napirendre, ha erről teljes egyetértés lesz. Reményei szerint erre a jövő év folyamán kerül sor.

A román elnök ugyanakkor óva intette a médiát attól, hogy megalapozatlan reményeket keltsen a közvéleményben Románia felvételéről. Leszögezte: a schengeni csatlakozásról nem az állam- és kormányfők, hanem az uniós tagállamok belügyminiszterei hivatottak dönteni, a konszenzusos döntéshez pedig meg kell győzni Ausztriát és Bulgária tagságáról Hollandiát is, hogy támogassa a bővítést.

Az EP-t megrázó korrupciós botránnyal kapcsolatban mindkét politikus azt hangoztatta, hogy egy ilyen ügyben nem lehet szó politikai mentességről, a vizsgálatot az ügyészekre kell bízni.

 Metsola kifejezte meggyőződését, hogy az EP átmegy a vizsgán, ugyanakkor rámutatott: a bizalom építése évekig tart, elvesztése azonban pillanatok műve.

Ki kell javítanunk a hibákat, reformokat kell hoznunk, zéró toleranciát fogunk alkalmazni a korrupcióval szemben

– hangoztatta az EP elnöke.

Roberta Metsola a romániai látogatása alkalmával Nicolae Ciuca miniszterelnökkel is találkozott, hétfő este pedig beszédet mond a kétkamarás román parlament együttes ülésén.

 

Borítókép: Klaus Johannis román elnök (k) fogadja Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét (b) a bukaresti Cotroceni elnöki palotában 2022. december 19-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.