A GVH és a jegybank közösen küzd az infláció ellen

A két intézmény minden eszközzel fellép az árstabilitás helyreállítása és megőrzése érdekében.

Magyar Nemzet
2023. 01. 19. 17:09
null
MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon Matolcsy György jegybankelnök Rigó Csaba Balázzsal, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével tárgyalt. A felek megerősítették, hogy folytatják és elmélyítik a két intézmény között eddig is meglévő együttműködést. 

Egyetértettek abban, hogy az infláció csökkenése jelenleg kiemelt fontossággal bír, aminek érdekében a gazdaságpolitikai ágak összehangolt lépéseire van szükség. Ebben a folyamatban a jegybank mellett a versenyfelügyelet eszközeivel a Gazdasági Versenyhivatal is fontos szerepet vállal. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig teljes elemzési és kutatási hátterével támogatja a versenyhivatal munkáját – áll a jegybank közleményében.

Matolcsy György a megbeszélésen hangsúlyozta: az MNB minden eszközzel fellép az árstabilitás helyreállítása és megőrzése érdekében. Rávilágított, hogy az infláció gyors csökkenése nemzetstratégiai érdek, hiszen a jelenlegi magas infláció jelentősen csökkenti a jövedelmek vásárlóértékét, elértékteleníti a megtakarításokat és megnehezíti a beruházásokkal kapcsolatos kalkulációkat, így általánosan negatív hatással van hazánk növekedési pályájára. 

Az infláció mielőbbi és tartós letörése nyithat utat ahhoz, hogy a kamatok mérséklődjenek és ezzel az alacsonyabb kamatkörnyezet támogassa az intenzív, zöld növekedési fordulatot, elősegítve ezzel az ország fenntartható felzárkózását.

A jegybank szerint az emelkedő költségeket a vállalatok tavaly gyorsan áthárították a fogyasztókra. A jövőbeli inflációs pálya szempontjából kiemelt jelentőségű annak biztosítása, hogy a nyersanyagárak jelenlegi, csökkenő trendje is hasonlóan gyorsan megjelenjen a fogyasztói árakban fogalmaz a közlemény. Számos ágazatban kimutatható, hogy a vállalatok a költségek emelkedésén felül árazták át termékeiket és szolgáltatásaikat az elmúlt években. Ezekben az ágazatokban a piaci verseny erősítésével a GVH jelentősen hozzájárulhat az infláció csökkenéséhez.

Borítókép: Az MNB és a GVH célja egyaránt a forint értékállóságának a védelme (Fotó: Vémi Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.