A közszolgálati dolgozók idei béremelése elérheti az inflációt

Akár már a februárban kifizetendő januári fizetések is emelt mértékben érkezhetnek csaknem 200 ezer munkavállalóhoz – közölte a Világgazdaság. Meg kell tartani a bérek reálértékét – értett egyet a munkáltatói oldal és a kormány képviselői a közszolgálati dolgozók fizetésfejlesztéséről tartott mai egyeztetésén.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 01. 17. 14:05
KOVÁCS Gábor
Budapest, 2020. november 26. Kovács Gábor, az Inter-Európa Mentõszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentõegységének állomás- és gépkocsivezetõje a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt.-nél, buszsofõrként betöltött másodállásának szünetében a fõvárosi Örs Vezér terén 2020. szeptember 29-én. A háromgyerekes családapa részmunkaidõs buszsofõrként egészíti ki mentõs fizetését. Az életmentésre tervezett Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mobil intenzív egység az ország egyetlen olyan mentõautója, amely mozgó intenzív osztályként funkcionál, akár komolyabb beavatkozások is elvégezhetõk benne. A mentõautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, és szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki elfogadta azt az elképzelést, hogy az alacsony keresetű decilisekben legalább az infláció mértékét elérő béremelése kerüljön sor, ennek a kiszámolása zajlik a következő napokban – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) mai ülését követően elmondta: a 4 közszolgáltató ágazat mintegy 200 ezer munkavállalóját érintő fizetésfejlesztésről tárgyaltak a szakszervezetek, a munkáltatói oldal és a tulajdonosi jogokat gyakorló kormány képviselői, miután a 3 éves bérmegállapodásban rögzített idei évre vonatkozó fizetésfejlesztést felemésztette az infláció.

Palkovics Imre ismertetése szerint a munkavállalói oldal egységesen 20 százalékos igénnyel indított, ugyanakkor az csak a vállalati szintű megállapodásokból derül ki, hogy az egyes munkavállalói csoportok milyen mértékű emelésre számíthatnak.

Abban bízunk, hogy az átlagkereset szintjéig 15-16 százalékos bérfejlesztés valósulhat meg, de ahogy megyünk lejjebb a kereseti sávokban, ez úgy emelkedhet, egyes munkavállalói csoportoknál 20-25 százalékig

– mondta a Munkástanácsok vezetője a lapnak

Kedvezően értékelte a mai egyeztetéseket Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője, aki a Világgazdaságnak elmondta, a munkáltatói oldal és a kormány részéről megvolt a fogadókészség az inflációval azonos mértékű bérfejlesztés vonatkozásában. 

Azt szeretnénk, hogy a februárban kifizetendő januári bérek már az emelt mértékben legyenek meghatározva

– mondta, hozzátéve, hogy ezen a héten minden területen folytatódnak az egyeztetések.

Borítókép: Kovács Gábor, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének állomás- és gépkocsivezetője a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt.-nél (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.