A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az EU-ban és az euróövezetben is javult a gazdasági hangulat

A magyarországi mutató alindexei közül egyetlen kivétellel valamennyi emelkedett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 06. 17:33
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a második egymást követő hónapban javult a gazdasági hangulat decemberben az euróövezetben és az Európai Unióban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének pénteken ismertetett adatai alapján. 

Az euróövezet gazdasági hangulatmutatója (Economic Sentiment Indicator, ESI) 1,8 ponttal 95,8 pontra emelkedett decemberben, az Európai Unióé pedig 1,5 ponttal 94,2 pontra nőtt.

A foglalkoztatási várakozásokat tükröző mutatószám (az EEI) az EU-ban 0,4 ponttal, 105,9 pontra gyengült, az euróövezetben 107,3 ponton stagnált  – adta hírül a távirati iroda. Az Európai Unióban a feldolgozóipari bizalmi index február óta először emelkedett, igaz, csak kismértékben, 0,5 ponttal. A szolgáltatások bizalmi indexe 2,6 ponttal erősödött, a fogyasztási bizalmi index 1,4 százalékkal javult, a kiskereskedelmi 2,6 százalékkal emelkedett, az építőipari pedig mérsékelten, 0,7 százalékkal nőtt.

A magyarországi gazdasági hangulatindex (ESI) értéke 89,8 pontra javult decemberben a novemberi 85,7 pontról.

Az alindexek közül a feldolgozóipari mínusz 9,9 pontról mínusz 3,8 pontra javult, a szolgáltatások bizalmi indexe mínusz 21,3 pontról mínusz 24,1 pontra romlott, a kiskereskedelemé mínusz 15,1 pontról mínusz 14,7 pontra emelkedett, az építőiparé mínusz 15,2 pontról mínusz 14,9 pontra nőtt, míg a fogyasztási bizalmi mutató mínusz 47,4 pontról mínusz 45,9 pontra erősödött. A foglalkoztatási várakozásokat tükröző EEI index a novemberi 100,4 pontról decemberben 104,2 pontra változott.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.