Ennyit keresett a globális elit az elmúlt két évben

A milliárdosok vagyona akkor is 2,7 milliárd dollárral (993,2 milliárd forint) növekszik naponta, amikor az infláció legalább 1,7 milliárd munkavállaló bérét emészti fel. A globális elit összesen 42 ezer milliárd dollárt (15 400 ezer milliárd forint) keresett az elmúlt két évben – olvasható az Oxfam jótékonysági szervezet jelentésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 18:17
Middle Eastern cars in London
PA-IMAGES/ Members of the public look as parking tickets have been placed on three gold cars from Saudi Arabia (left-right) a 6x6 Mercedes G 63, Rolls-Royce Phantom Coupe and Lamborghini Aventador on Cadogan Place in Knightsbridge, London. Fotó: Reuters/Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A világ legvagyonosabb rétegének, az emberiség mindössze egy százalékát kitevő globális elitnek a jövedelme az elmúlt két évben mintegy kétszerese volt annak, mint amennyit az összes többi ember keresett – állítja az Oxfam jótékonysági szervezet a hétfőn kiadott jelentésében. A szervezet a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) első napjára időzítette a hír közlését.

Az Oxfam az egyre nagyobb globális szegénység csökkentése érdekében indokoltnak tartaná, hogy a multimilliárdosokat extra ötszázalékos személyi jövedelemadóval sújtsák. Ezzel az adóemeléssel 1,7 ezer milliárd dollárt (628,2 ezer milliárd forint) szedhetnének be, ami kétmilliárd, mélyszegénységben élő emberen segíthetne – állítják a távirati iroda tudósítása szerint.

Davosban több mint száz ország képviselője, köztük több mint ötven állam- vagy kormányfő a világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásának módjait vitatja meg. A fórum legaktívabb bírálója, az Oxfam szerint a globális elitbe tartozó milliárdosok gyakran csak „a szájukat jártatják”, és nem foglalkoznak a szegényeket érintő valódi problémákkal.

– Amíg az átlagembernek a napi élelemszükséglet beszerzése érdekében is áldozatot kell hoznia, addig a szupergazdagok legvadabb álmaikat is megvalósítják – mondta Gabriela Bucher, az Oxfam vezérigazgatója.

 – Alig két év telt el 2020 óta, de már kijelenthetjük, hogy pénzügyileg ez minden idők legjobb évtizede a milliárdosoknak – mutatott rá.

A The Survival of the Richest című jelentés szerint a globális elit összesen 42 ezer milliárd dollárt (15 400 ezer milliárd forint) keresett az elmúlt két évben. 

– A milliárdosok vagyona akkor is 2,7 milliárd dollárral (993,2 milliárd forint) növekszik naponta, amikor az infláció legalább 1,7 milliárd munkavállaló bérét emészti fel – olvasható a jelentésben.

Az Oxfam ezúttal is jórészt az energia- és élelmiszerhiánnyal, valamint az életszínvonallal kapcsolatos égető kérdéseket helyezi a középpontba. A jótékonysági szervezet statisztikái szerint 2022-ben az élelmiszer- és az energiavállalatok profitjukat több mint kétszeresére növelték, ezzel 257 ezer milliárd dollárral (94 700 ezer milliárd forint) gyarapították részvényeseik bevételeit.

A davosi Világgazdasági Fórum első napjára időzítette a globális elit pénzügyi helyzetéről szóló jelentésének bemutatását az Oxfam
Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

– A járvány, az egyéb konfliktusok, és nem utolsósorban az ukrajnai háború lényegesen visszavetett minket a szegénység, az éhínség, az oktatás és az egészségügy területén is, miközben a gazdagok csak még gazdagabbak lettek – hangsúlyozta Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter. – Amennyiben nem javítunk az egyenlőtlenségeken a világban, úgy nem leszünk képesek leküzdeni ezeket a válságokat – hangoztatta.

 

Borítókép: Aranyozott luxusautók Londonban (Fotó: Reuters/Stefan Rousseau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.