Megkezdődik a Világgazdasági Fórum, amelyből idén kizárják Oroszországot

Hétfőn este kezdetét veszi a Világgazdasági Fórum (WEF), amelyet évente rendeznek meg Davosban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 8:39
null
Davos, 2023. január 15. Elõkészületek a Világgazdasági Fórum 52. találkozójának otthont adó davosi kongresszusi központban 2023. január 15-én, az esemény kezdete elõtti napon. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világgazdasági Fórum legrangosabb eseményét idén 53. rendezik meg, amelyre Oroszország nem kapott meghívást, így ezúttal az ország teljes kizárásával folynak majd a konferenciák. A biztonságtól a környezetig terjedő kérdéseket felölelő megbeszéléseket az „Együttműködés a megosztott világban” téma fogja össze.

Több mint száz ország képviselői, köztük több mint ötven állam- és kormányfő a világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásának módjait vitatják meg az eseményen.

A következő két évben a fő veszély „a megélhetési költségek növekedésének válsága” lesz. A második helyen a „természeti katasztrófák és szélsőséges időjárási események”, a harmadik helyen a „geogazdasági konfrontáció” áll a fórum előestéjén közzétett, globális kockázatokról szóló WEF-jelentés szerint.

 

Összességében több mint 2700 résztvevő érkezése várható Davosba, köztük 116 milliárdosé, ami 40 százalékkal több, mint tíz évvel ezelőtt.

 

Az eseményen 18 milliárdos vesz részt európai országokból. Indiát 13 milliárdos képviseli majd, köztük Gautam Adani szénmágnás, akinek a vagyona tavaly 44 milliárd dollárral gyarapodott, az Egyesült Államokat pedig 33 küldött.

A davosi fórum négynapos lesz, január 20-án ér majd véget.

Borítókép: előkészületek a Világgazdasági Fórum találkozójának otthont adó davosi kongresszusi központban 2023. január 15-én, az esemény kezdete előtti napon (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.