időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Érkezhet a minimáljövedelem, az EU ajánlást fogadott el a bevezetésére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.30. 12:44 2023.01.31. 12:27
Érkezhet a minimáljövedelem, az EU ajánlást fogadott el a bevezetésére

A megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetéséről fogadott el ajánlást az Európai Unió Tanácsa, amelynek célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem mellett a magas foglalkoztatottság elérése.

Bevezetése előmozdítaná a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz azoknak, akiknek ez elérhetetlen, továbbá segítené a munkaképes lakosság munkaerő-piaci integrációját.

A tanács azt ajánlja, hogy a tagállamok határozzák meg a minimumjövedelem szintjét, figyelembe véve az összes jövedelemforrást, a háztartások sajátos szükségleteit és hátrányos helyzetét, az alacsony keresetűek vagy minimálbért keresők jövedelmét, az életszínvonalat, a vásárlóerőt, valamint az árszinteket és azok alakulását.

Javasolja továbbá, hogy a nők, a fiatal felnőttek és a fogyatékossággal élők esetében kérelmezni lehessen azt, hogy a minimumjövedelmet a háztartás egyes tagjainak nyújtsák, mindezt a nemek közötti egyenlőség, a jövedelembiztonság és a gazdasági függetlenség jegyében. 

Ajánlott emellett, hogy a tagállamok az államháztartás fenntarthatóságának megőrzése mellett legkésőbb 2030-ig fokozatosan érjék el a jövedelemtámogatás megfelelő szintjét. 

Az illetékes tagállami hatóságoknak ezen kívül rendszeresen felül kell vizsgálniuk és adott esetben ki kell igazítaniuk a minimumjövedelem szintjét.

A tanács szerint a szociális védőháló nemcsak javítja a munkaerőpiactól leginkább eltávolodottak szociális és egészségügyi helyzetét, hanem tartós társadalmi és gazdasági előnyöket is biztosít az Európai Uniónak, igazságosabb, összetartóbb és ellenállóképesebb társadalmakat hoz létre – tájékoztatott az MTI. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.