Érkezhet a minimáljövedelem, az EU ajánlást fogadott el a bevezetésére

Az intézkedéssel csökkentenék a szegénységet és a társadalmi kirekesztést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 12:44
null

Az intézkedéssel csökkentenék a szegénységet és a társadalmi kirekesztést.

A megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetéséről fogadott el ajánlást az Európai Unió Tanácsa, amelynek célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem mellett a magas foglalkoztatottság elérése.

Bevezetése előmozdítaná a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz azoknak, akiknek ez elérhetetlen, továbbá segítené a munkaképes lakosság munkaerő-piaci integrációját.

A tanács azt ajánlja, hogy a tagállamok határozzák meg a minimumjövedelem szintjét, figyelembe véve az összes jövedelemforrást, a háztartások sajátos szükségleteit és hátrányos helyzetét, az alacsony keresetűek vagy minimálbért keresők jövedelmét, az életszínvonalat, a vásárlóerőt, valamint az árszinteket és azok alakulását.

Javasolja továbbá, hogy a nők, a fiatal felnőttek és a fogyatékossággal élők esetében kérelmezni lehessen azt, hogy a minimumjövedelmet a háztartás egyes tagjainak nyújtsák, mindezt a nemek közötti egyenlőség, a jövedelembiztonság és a gazdasági függetlenség jegyében. 

Ajánlott emellett, hogy a tagállamok az államháztartás fenntarthatóságának megőrzése mellett legkésőbb 2030-ig fokozatosan érjék el a jövedelemtámogatás megfelelő szintjét. 

Az illetékes tagállami hatóságoknak ezen kívül rendszeresen felül kell vizsgálniuk és adott esetben ki kell igazítaniuk a minimumjövedelem szintjét.

A tanács szerint a szociális védőháló nemcsak javítja a munkaerőpiactól leginkább eltávolodottak szociális és egészségügyi helyzetét, hanem tartós társadalmi és gazdasági előnyöket is biztosít az Európai Uniónak, igazságosabb, összetartóbb és ellenállóképesebb társadalmakat hoz létre – tájékoztatott az MTI. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.