Európa legalacsonyabb rezsiköltségeivel zárta hazánk a múlt évet

Múlt év decemberében ismét több európai fővárosban nőttek a háztartásokat terhelő energiaköltségek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 05. 9:43
null
rezsi fűtés Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások rezsiköltségei 2022 utolsó hónapjában is a legkedvezőbbek voltak Európában. Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint tavaly decemberben ismét több európai fővárosban nőttek a háztartásokat terhelő energiaköltségek.

A múlt év decemberében a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Helsinkiben 23, Madridban 20, Stockholmban 18 százalékkal emelkedett novemberhez képest. A földgáz lakossági ára Stockholmban 31, Szófiában 13, Athénban pedig tíz százalékkal nőtt egy hónap alatt.

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei 2022 decemberében sem emelkedtek. A háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás esetén a második legolcsóbb árat fizették a villamos energiáért. 

Azok a háztartások, melyek húsz százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,4 eurócent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz decemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átlagfogyasztás esetén 2,48 eurocent/kWh. Az átlagot húsz százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurócent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.