időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Itt vannak a hivatalos adatok: a lakosság döntő többsége csak rezsicsökkentett árat fizet

Magyar Nemzet
2022.12.30. 12:30 2022.12.30. 16:25
Itt vannak a hivatalos adatok: a lakosság döntő többsége csak rezsicsökkentett árat fizet

Csak kevesen lépték túl a lakossági fogyasztók közül a rezsicsökkentett keretet. Az MVM Next friss adatai szerint az augusztustól november végéig kibocsátott áramszámlák kétharmada és a gázszámlák csaknem négyötöde nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát.

Közzétette a pontos adatokat az MVM Next arról, hogy a lakossági áram- és gázvásárlók mekkora hányada és milyen mértékben volt kénytelen az egyetemes díjon felül piaci árat is fizetni a rezsiszámlájában augusztustól november végéig.

Összegzésükből kiderült, hogy a kormány által bejelentett szándékkal, illetve várakozásokkal összhangban a háztartásoknak csak kis része használt annál több áramot, illetve gázt, amennyiért elég a hatósági tarifás, rezsicsökkentett árat fizetni.

A földgázkeretből a háztartások bő ötöde csúszott ki, az áraméból az egyharmada. Eszerint az összesen 1,34 millió áramszámla-fizető 66,6 százalékát és a 822 ezer gázszámlafizető 78,2 százalékát kizárólag az egyetemes szolgáltatás tarifája, vagyis a rezsicsökkentett ár terhelte.

Ebben egyébként az átlagfelhasználásnak minősülő mennyiség meghatározásán felül annak is szerepe volt, hogy a lakosság a rezsiszabályok augusztus 1-jétől hatályos módosítására reagálva erőteljes takarékoskodásba fogott, aminek hatása meg is jelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi adataiban.

Sokan alig lépték át a határt

Ugyanakkor azokat sem vágta földhöz a piaci ár fizetése, akik kicsúsztak a kedvezményes sávból. Az a mindössze 4,5 százaléknyi áramfogyasztó, akiknél a legkisebb túllépés jelentkezett, csak egy–öt százalékban használt a rezsicsökkentett sáv feletti mennyiséget. Innen az MVM Next ábrája szerint az összes számlának egyre kisebb arányú részei tartalmaztak piaci árat a vizsgált időszakban, de ezekhez egyre nagyobb arányú sáv feletti mennyiség tartozott. A sor végén már megjelenik a 66-70 százalékos túllépés is, ám ez a számláknak már csak a 0,8, illetve ennél is kisebb részére vonatkozik. 

Forrás: MVM, Magyar Nemzet

A legnagyobb, 91–99 százalékos túllépést mindössze 0,1 százaléknyian követték el, ez esetben azonban a lakosság igencsak tehetős, nagy ingatlannal és azon extra fogyasztókkal rendelkező rétegéről lehet szó.

A diagram hasonló a gáz esetében is: ott már az öt legnagyobb, sáv fölött fogyasztó csoport aránya is csak 0,1-0,1 százalékos az összesen belül.

 

Borítókép: Miskolc látképe fűtési szezonban (Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.