Gazdaságfejlesztési miniszter: A kormány új iparpolitikával 21. századi gazdaságot hoz létre

A múlt év novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 09. 9:18
gyár
20221125 Berhida Peremarton gyártelep. Chemark Zrt üzemátadó ünnepsége. Foto: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 novemberében éves alapon az ipar teljesítménye a munkanaphatásoktól megtisztítva közel 0,8 százalékkal bővült, míg 2022 első 11 hónapjában 6 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene – tájékoztatott az MTI.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai ugyanakkor rávilágítanak, hogy a háború és az elhibázott, rendkívül káros szankciók egyre jobban éreztetik hatásukat, hiszen az energia- és az alapanyagárak drágulása, az európai gazdasági konjunktúra megtörése visszavetik a termelő vállalatok teljesítményét is.

A kormány nem hagyja magára az ipari szektort sem, a létrehozott gazdasági védvonal mára már meghaladja a kétezermilliárd forintot.

 A recesszió elkerüléséhez, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez meg kell őrizni az ipari vállalatok stabilitását és versenyképességét

 – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter sajtóközleményében. 

Ennek érdekében – mint írta – olcsó hiteleket biztosítanak a Széchenyi-kártya programon keresztül, kiterjesztik a kamatstopot, gyármentő programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indítottak, valamint kiemelten támogatják az energiaintenzív kkv-kat – közölte.

Arról is tájékoztatott a miniszter, miszerint

 a kormány új iparpolitikával 21. századi gazdaságot hoz létre: csökkenti az energiafüggőséget, ösztönzi a tőkebeáramlást, újragondolja a stratégiai ágazatok rendszerét, megerősíti a hazai tőkét. 

Nagy Márton kiemelte: a legfontosabb azonban a béke, és a káros szankciók megszüntetése, csak így állítható helyre az európai konjunktúra.

A múlt év novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett – közölte a KSH. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az előző hónaphoz mérten 0,7 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás – jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. 

A közlemény arra is kitért: a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása jelentősen bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásában csökkent a termelés.

A termelés tavaly az első tizenegy hónapban 6,0 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában – tették hozzá. 

Borítókép: Peremarton-gyártelep: a Chemark Zrt üzemátadó ünnepsége (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.