Januárban még sosem volt ilyen kevés álláskereső

A kormány gazdasági védvonalat hozott létre, hogy megvédje az álláshelyeket és a családokat – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 14:21
null
Gyöngyös, 2023. január 18. Dolgozó a Trenkwalder új üzemében Gyöngyösön az átadás napján, 2023. január 18-án. A Trenkwalder, Magyarország egyik vezetõ munkaerõ-piaci szolgáltatója, új üzemének fõ tevékenysége a térségben mûködõ vállalatok kiszervezett üzleti folyamatainak ellátása (outsourcing) lesz. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest további ötezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, így januárban 243 578 munkát keresőt tartottak nyilván. Ez a januári hónapokat tekintve a valaha volt legkedvezőbb eredmény, még egyszer sem nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma az év első hónapjában a rendszerváltás óta. Például 2010 januárjában a regisztrált álláskeresők száma meghaladta a 650 ezer főt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A szaktárca szerint az eredmény azt mutatja, hogy 

Magyarországon a munkaerőpiac továbbra is feszes, a háború és a magyarok által elutasított szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is sikerül megvédeni a teljes foglalkoztatottságot és a családokat.

A néhány hete indított vállalkozások munkaerő-támogatása és a munkatapasztalat-szerzést elősegítő programokra már több mint kétezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem kétmilliárd forintot meghaladó értékben, ami érdemben elősegítheti a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését – mutatott rá a minisztérium.

Emlékeztettek: 

annak érdekében, hogy 2023-ban válságálló legyen a gazdaság és kivédjük a recessziót, a kormány gazdasági védvonalat hozott létre.

A napokban induló, 700 milliárd forint keretösszegű Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal már háromezermilliárd forintnyi, azaz a GDP négy százalékának megfelelő olcsó finanszírozási forrás érhető el a vállalatok számára a magas kamatkörnyezetben is.

Borítókép: Dolgozó a Trenkwalder új gyöngyösi üzemében (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.