Nagy Márton: Kezelni kell az inflációt

A magyar kormány célja, hogy a 2022-es 4,5 százalékos növekedést követően 1,5 százalékos növekedést érjen el az ország 2023-ban – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 24. 14:25
NAGY Márton
Budapest, 2022. október 14. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2022 címû rendezvényén az Akadémia Klubban 2022. október 14-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kezelni kell az inflációt, és fel kell oldani az ikerdeficitet, ami úgy lehetséges, ha a gazdasági kihívások ellenére elkerüljük a recessziót – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A miniszter arról beszélt a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén, hogy a magyar kormány célja a 2022-es 4,5 százalékos növekedést követően 1,5 százalékos növekedés elérése. 

Azt is kiemelte, hogy év végére egy számjegyű lehet az infláció, az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyított aránya 70 százalék közelébe mérséklődhet, a gazdasági kihívások ellenére.

Nagy Márton azt is közölte, hogy Magyarország gazdasági növekedése export- és beruházásvezérelt marad, ehhez új finanszírozási struktúrát és új energia-, ipar- és foglalkoztatáspolitikát kell kialakítani.

A miniszter szerint újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét is. A stratégiai ágazatok esetében erősebb szektorális és területi fókuszra van szükség, kiemelt ágazat lehet a járműipar, az akkumulátorgyártás, az egészség- és gyógyszeripar, az energiaipar, élelmiszeripar, kutatás-fejlesztés, felsőoktatás, szállítás, raktározás, telekommunikáció, turisztika, bank- és biztosítási szektor, valamint a hadiipar – sorolta.

Nem lehet más cél, mint hogy minél több és minél jobb beruházásokat hozzanak Magyarországra

– mondta, hozzátéve: vonzónak kell maradni, és folyamatosan javítani kell a versenyképességet, csökkentve a bürokratikus terheket. A beruházások nagysága 2023-ban elérheti a 20 ezermilliárd forintot, az FDI éves beáramlását a beruházások arányában 20 százalék felett kell tartani – jelezte a miniszter.

Tájékoztatása szerint 2020-ban Franciaország volt a magyarországi FDI-állomány ötödik legnagyobb forrása. Az állam nem marad tétlen, 2023 februártól megindítják a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot 700 milliárd forintos keretösszeggel. Február 1-jétől lesz elérhető az EXIM új programjának három kedvezményes hitelkonstrukciója az energiaválságban érintett hazai vállalatoknak. Ez védheti meg a teljes foglalkoztatottságot, így kerülhetjük el a recessziót – összegezte Nagy Márton.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék konferencia 2022 című rendezvényén (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.