Nagy Márton: Kína egyre nagyobb szeletét adja a világgazdaságnak

A gazdaságfejlesztési miniszter is köszöntő beszédet tartott a Magyar Posta Zrt. kínai újévhez kapcsolódó bélyegkibocsátásán.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 16. 15:16
NAGY Márton
Budapest, 2023. január 16. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Magyar Posta által kibocsátott, a kínai újévhez kapcsolódó bélyegkisív ünnepélyes kibocsátásán a Bélyegmúzeumban 2023. január 16-án. A Magyar Posta tizedik alkalommal bocsátott ki bélyegkisívet a kínai újévhez kapcsolódóan a kínai horoszkóp motívumaival, amely ezúttal a soron következõ, 2023. január 22. és 2024. február 9. közötti idõszakot, a Víz elemhez tartozó Nyúl évét köszönti. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Bélyegmúzeumban tartott eseményen Nagy Márton kiemelte: Magyarország és Kína példamutató módon mindig is a tisztelet hangján szólt egymáshoz.

A miniszter hangsúlyozta, hogy 2010-hez képest mára másfélszer annyi, közel 18 ezer kínai állampolgár él békében Magyarországon, amit egyértelműen a bizalom megerősödésének tulajdonítunk.

– A magyar kormány rendkívül fontosnak tartja, hogy a már eddig is kiváló kapcsolataink tovább erősödjenek, tovább mélyüljenek. Nyitottak vagyunk a további együttműködésre

 – fogalmazott Nagy Márton.

BALCZÓ Barnabás; NAGY Márton
Hao Csin, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója (b1), Csao Jang, a budapesti kínai nagykövetség ideiglenes ügyvivője (b2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b3) és Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója (b4) a Magyar Posta által kibocsátott, a kínai újévhez kapcsolódó bélyegkisív ünnepélyes kibocsátásán a Bélyegmúzeumban 2023. január 16-án Fotó: 
MTI/Bruzák Noémi

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy az elmúlt évek együttműködése sem maradt sikerek nélkül, így jogosan lehetünk bizakodók. 

– Büszkék lehetünk az olyan nagy volumenű és meghatározó beruházásokra, mint a Budapest–Belgrád vasútvonal vagy éppen a CATL fejlesztése

 – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy Kína Magyarország 7. legnagyobb kereskedelmi partnere, miközben a Távol-Kelet országai közül a legnagyobb.

– Kína hazánk 10. legnagyobb tőkebefektetője, a több mint 300 kínai vállalat pedig mintegy 14 ezer főt foglalkoztat, miközben a jövőbeli projektek megvalósulása több ezer új munkahely létrehozását vetíti előre – mutatott rá Nagy Márton.

A  gazdaságfejlesztési miniszter felidézte, hogy az Európai Unió elhibázott és káros szankciókat erőltetett ránk, ami miatt egyre inkább a széthúzás és a blokkosodás kerül erőtérbe ahelyett, hogy megerősítenénk a kialakult politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat. 

Az elszabadult energiaköltségek és az infláció is rávilágít arra, hogy a partnerség, a józan és tiszteletteljes együttműködés milyen fontos, mekkora értéket képvisel – szögezte le a miniszter.

Nagy Márton kiemelte:

– Mi, magyarok az összekapcsoltságban hiszünk! A kína–magyar kapcsolatokat pedig elsődlegesen ez határozza meg. Magyarország és Kína – meglátásom szerint példamutató módon – mindig is a tisztelet hangján szólt egymáshoz. Azt keressük, ami összeköt minket! 

Jang Csao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője kiemelte: tízéves hagyomány a kínai újév alkalmából kibocsátott bélyeg, amely a két nép közötti régi barátságról tesz tanúbizonyságot.

Balczó Barnabás, Magyar Posta elnök-vezérigazgatója úgy vélte, hogy a magyar–kínai kulturális kapcsolatok erősítése céljából, a Nyúl éve alkalmából hétfőn kiadott bélyegek a bélyeggyűjtők gyűjteményében komoly értéket fognak képviselni.

A bélyegkisívben található kétféle bélyegképen, valamint az alkalmi borítékon virágokkal díszített nyúlmotívumok láthatók. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a virágmotívumok ismétlődnek.

A bélyegkisív Maros Krisztina tervei alapján 20 ezer példányban a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült, amely hétfőtől kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházán keresztül is.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Magyar Posta által kibocsátott, a kínai újévhez kapcsolódó bélyegkisív ünnepélyes kibocsátásán a Bélyegmúzeumban 2023. január 16-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.