Újabb támogatásról döntött a kormány

A kis- és középvállalkozásoknak kedvező hírt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be.

Magyar Nemzet
2023. 01. 10. 9:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idei első negyedévben további támogatást kapnak az energiaintenzív kis- és középvállalkozások – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárcavezető közleményében jelezte: az elhibázott brüsszeli szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, egész iparágak kerültek
veszélybe. A recesszió elkerülése, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében ezért a kormány 2022. október 1-jével elindította a Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházástámogatási programot. Annak keretében 2022-ben százmilliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vállalkozások működési költségnövekedését, illetve energiahatékonysági beruházásait.

– A program segítségével vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehetett igénybe venni 2022. utolsó három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekmény ötven százaléka erejéig. Emellett lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

A kormány észlelve, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, korábban a program könnyítéséről döntött, így mára már azon vállalkozások is jelentkezhetnek támogatásért, amelyek energiaköltségei az árbevétel két százalékát érik el (a korábbi háromszázalékos feltétel helyett).

Ez a lehetőség a korábbi kilencezer helyett 16 ezerre növelte azoknak a kis és közepes cégeknek a számát, amelyeknek a program támogatásai elérhetők.

Nagy Márton kiemelte: folyamatosan egyeztetve a piaci szereplőkkel, és érzékelve, hogy a szankciók nem csak a termelő vállalatok esetében hozzák szorult helyzetbe az érintett vállalkozásokat, a kormány újabb döntéseket hozott: újabb három hónappal hosszabbítja meg a támogatási időszakot, így már 2023. első három hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség-növekményre vonatkozó támogatást.

A kormány emellett arról is határozott, hogy kiterjeszti a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás-ágazatokban érintett cégek is jogosulttá válnak a támogatásra. Ezzel további húszezer kis- és középvállalkozás előtt
nyílik meg a lehetőség, hogy 2023. első három hónapjára szólóan az energiaköltség-növekményük ötven százalékát kompenzálja az állam, valamint támogassa energiahatékonysági beruházásaikat.

– Összességében tehát már több mint 36 ezer kis- és középvállalkozás előtt áll nyitva a lehetőség a jelentkezésre. A kormány minden érintett vállalkozást arra biztat, hogy mielőbb regisztráljon az Energiatamogatas2022 portálon – olvasható a közleményben. 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.