Jelentős pénz marad a családoknál

Jövő év első fél évében a kamatstop intézménye nélkül egy átlagos család törlesztőrészlete 55 százalékkal emelkedne. Ez csak az egyik elem a kormány akciótervéből, amely a családokat segíti a nehezebb időszakban. Tegnapi cikkünk után most ezeket a lépéseket ismertetjük.

2022. 12. 06. 5:45
null
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvezőtlenre fordult nemzetközi környezet káros hatásai ellen a vállalkozások mellett a kormány a lakosságnak is több területen nyújt segítséget. Az eddig tizenegy pontos akciótervből tegnap azokat az elemeket ismertettük, amelyek a cégeknek adnak támaszt. Ma azokat mutatjuk be, melyek a családoknak jelentenek támogatást.

Tovább él a rezsicsökkentés

Az idén augusztus 1-jétől a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig maradt meg az eredeti formájában. A villamos energia sávhatára 210 kW havonta, gáznál pedig 144 köbméter. Ez éves mértékben 2523 kWh áramot és 1729 köbméter gázt jelent. A háztartások jelentős részét nem érinti a változás – ismertette megkeresésünkre a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóosztálya. Fontos, hogy a háztartásoknak az átlagfogyasztáson felül sem kell piaci összeget fizetniük, ugyanis a kormány bevezette az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a versenypiacinak.

A lakossági piaci energiaárak a következőképpen alakulnak: villamos energiánál 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh, a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra. Az éjszakai áramnál a kedvezményes ár 23 forint, míg fölötte 62,9 forint (a versenypiaci ár 268,9 forint volt). A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt a köbméterenkénti ár 102 forint, a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter (a piaci ár ezzel szemben 1020 forint volt).

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok átlagosan 181 ezer forintot takarítanak meg havonta.

A kormány akciótervének része a rezsicsökkentés is, amellyel sokat spórolhatnak a családok. Fotó: Bach Máté

Féken tartott árak

Segítséget jelentenek immáron 2021 ősze óta az egyes élelmiszerekre érvényes árstopok. Az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki, melyek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

Idén novemberben a kormány kibővítette a listát. Az árkorlátozás már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, miközben a korábban megjelölt termékekre is változatlanul érvényes 2022. december 31-ig. A két új termék ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány még 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a gázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. Az intézkedés első ütemben három hónapra szólt, vagyis idén február 15-ig lett volna hatályos. A kormány a benzinárstopot már háromszor meghosszabbította: előbb 2022. május 15-ig, majd október 1-jéig, végül pedig idén december 31-ig.

A baloldal által folyamatosan támadott intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában az áram és a gáz mellett az üzemanyagért is. Az intézkedés alapján jelenleg már csak a magyar magántulajdonú személygépkocsik és a mezőgazdasági erőgépek (függetlenül attól, hány tonnát nyomnak) tankolhatnak a kedvezményes áron. Ehhez kapcsolódóan a kormány az üzemanyag-forgalmazók javaslatára húsz forinttal csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját.

Kamatstop a lakosságnak

Fontos lépés volt, amikor a kormány 2022 januárjában bevezette a lakossági kamatstopot, amelyet október közepén 2023. június 30-ig meghosszabbított, valamint arról is döntött, hogy kiterjeszti annak hatályát. Ennek értelmében a kamatstop már a legfeljebb ötéves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem támogatott jelzáloghitel-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől.

Összességében így a kamatstop már 350 ezer családot véd meg attól, hogy szankciós kamatfelárat kelljen fizetnie, amelyből 284 ezret tesz ki a kamatstop hatálya alá eddig is tartozók száma (őket érinti a hosszabbítás), valamint további 66 ezret az újonnan érintettek köre (rájuk vonatkozik a kiterjesztés).

A miniszter sajtóosztálya kiemelte, hogy az intézkedésnek köszönhetően a szankciós kamatfelár a családoknál marad, ami nekik 2022-ben nyolcvanmilliárd forintot jelent.

Az összeg 2023 első fél évében pedig több mint hatvanmilliárd forintot ér el. Ez a 140 milliárd forintnyi támogatás marad tehát a családok zsebében.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamatstopnak köszönhetően 2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első fél évében pedig 174 ezer forintra tehető az az összeg, amit a kormány intézkedésének köszönhetően nem kell kamatként megfizetnie. Jövő év első fél évében a kamatstop intézménye nélkül egy átlagos család törlesztőrészlete 55 százalékkal emelkedne.

Borítókép: A kormány akcióterve a rezsicsökkentéssel is segíti a családokat (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.