Akcióterv a válság hatásai ellen

Több fronton segíti a vállalkozásokat és a családokat a kormány, hogy ellensúlyozni lehessen a háború és a szankciós politika kedvezőtlen hatásait. Cikkünk első részében az akciótervnek azokat a lépéseit ismertetjük, amelyek a cégeknek biztosítanak támogatásokat és kedvezményeket. Az intézkedések többek között hozzájárulnak a munkahelyek megvédéséhez, és javítják az esélyét a recesszió elkerülésének.

2022. 12. 05. 6:05
gyár Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány eddig tizenegy pontból álló akciótervet dolgozott ki és léptetett életbe annak érdekében, hogy védje a családokat, a vállalkozásokat és a magyar gazdaságot a kedvezőtlen nemzetközi környezet hatásai ellen. Idetartozik az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások támogatása, a Széchenyi-kártya-programon belül a rendkívül kedvező hitelek biztosítása, a gyármentő program, a kamatstop kiterjesztése a kis és közepes cégekre (kkv), a Nemzeti Tőkeholding Zrt. létrehozása, az agrárvállalkozások hitelmoratóriuma, a szálláshelyek és vendéglátók támogatása, a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig, az élelmiszerárstop, az üzemanyagárstop, valamint a lakossági kamatstop. Cikkünk első részében ezekből azokat a pontokat ismertetjük, amelyek a vállalkozásoknak nyújtanak állami segítséget. A kedden megjelenő második részben a családokat érintő lépéseket mutatjuk be. 

Kompenzáció az energiaárakhoz

Az energiaintenzív feldolgozóipari magyar vállalkozások megsegítéséhez a kormány idén százmilliárd forintos, jövőre 100-120 milliárd forintos kerettel hirdetett meg célzott programot. 

Összességében tehát mintegy 200-220 milliárd forintnyi összeggel támogathatja a kormány az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásokat (kkv).

 Az intézkedés mintegy tízezer céget érinthet – közölte megkeresésünkre a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóosztálya. Az idén 75 milliárd forint jut a drasztikus energia-áremelkedés okozta működési költségnövekedések kompenzálására, valamint további 25 milliárd a kkv-k energiahatékonysági beruházásaira. Ez utóbbi terén a kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig ad támogatást, a Széchenyi-kártya-programban nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával. Mindezért a kormány elvárja, hogy a vállalkozások  foglalkoztatottainak száma 2023 végéig ne csökkenjen a jelenlegi szint kilencven százaléka alá.

Könnyített feltétel

Eredetileg az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel három százalékát. A kormány ezen könnyített, így ez az elvárás kettő százalékra csökken. Ezzel további több ezer cég előtt nyílik meg a pályázás lehetősége.

Új lendület a Széchenyi-kártya-programban

A miniszter sajtóosztálya felhívta arra is a figyelmet, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók rekordmagas inflációt és a finanszírozási környezet drasztikus romlását, kamatsokkot okoztak. A folyószámla- és forgóeszköztermékek kamata brutális szintre, 27 százalékra nőtt. A vállalkozások így soha nem látott nehézséggel néznek szembe, miközben a kormány elsődleges feladata, hogy megvédje a teljes foglalkoztatottságot és elkerülje a gazdasági recessziót. Ez csak úgy lehetséges, ha biztosított a jól működő hitelezés. Ezért ez év júliustól az év végéig a Széchenyi-kártya-program felvett konstrukcióiban a teljes futamidő alatt fix, maximum 3,5 százalék nettó ügyfélkamattal érhetők el a hitelek. Ez év végéig többlettámogatott konstrukciók is felvehetők; a Széchenyi-energiakártya egyszázalékos, a Széchenyi újraindítási beruházási hitel energiahatékonyságot javító és technológiaváltást szolgáló hitelcéljai félszázalékos, míg a Széchenyi-mikrohitel egyszázalékos nettó ügyfélkamattal.

Orbán Viktor kormányfő a Széchenyi-kártya-program fennállásának húszéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Januártól 2023. első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi ötszázalékos ügyfélkamattal lesznek elérhetők a Szécheny-kártya-program termékei.

 Januártól hat darab termék marad: folyószámlahitel, likviditási hitel, mikrohitel, Széchenyi turisztikai kártya, Agrár Széchenyi beruházási hitel, valamint a Széchenyi zöldberuházási hitel.

Többet ad a költségvetés

A kormány a Széchenyi-kártya-program további megerősítéséről döntött. Az idei 130 milliárd forint után 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatja a költségvetés a programot, így több mint kétszeresére nő a kkv-k támogatása.

Gyármentés garanciával

A Gyármentő programban első körben 150 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a nagyvállalatok. Budapesten harminc, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással segíti a kezdeményezés a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit.  Azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek legalább kétszázmillió forintos energiahatékonysági fejlesztést hajtanak végre. A támogatási plafonérték 6,2 milliárd forint. Az első körben (november 2-ig) a programra már 168 vállalkozás regisztrált. 

Kétszázmilliárd forint összegű igényt jelentettek be összesen ötszázmilliárd forintnyi energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-beruházáshoz.

További segítségként kétszázmilliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogram is indul. A két részből álló lehetőség 2023. január 1-jén startol. A program egyik elemeként a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) százmilliárd forint keretösszegű Gyármentő likviditási garanciaprogramot indít a nagy- és középvállalkozásoknak. Az MFB állami kezességet, illetve garanciát vállal a forgóeszköz-, folyószámla-, illetve a működést finanszírozó hitelek biztosítékaként. 

A program másik elemeként az Eximbank Zrt. százmilliárd forint keretösszegű Gyármentő beruházási hitelprogramot indít. A társaság államilag támogatott, rendkívül kedvezményes és a futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt a hazai termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági, valamint megújuló energiatermelő beruházásaihoz. A kamat maximális mértéke a forint hitelek esetén öt százalék, az euró alapú hitelnél pedig 3,5 százalék lehet.

Kiterjesztett kamatstop

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kérését elfogadva a kormány arról is határozott, hogy az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forint alapú kkv-hitelekre is kiterjeszti a kamatstopot. Így november 15-től 2023. június 30-ig a kis- és középvállalatok érintett hitelei alapjául szolgáló kamat mértéke nem lehet magasabb, mint a 2022. június 28-i fordulónapra átszámított bankközi kamat (a három havi BUBOR) mértéke, azaz 7,77 százalék. Az intézkedés automatikusan lépett érvénybe, mintegy kétezer milliárd forintnyi hitelállományt és hatvanezer vállalkozást érint. Így jövő év közepéig a kkv-k összességében mintegy nyolcvanmilliárd forintot takaríthatnak meg. 

Ez azt jelenti, hogy átlagosan mintegy másfél-két millió forint maradhat egy cég zsebében. 

Az intézkedés költségei a bankokat terhelik. Számukra ez kigazdálkodható, hiszen az emelkedő kamatok emelkedő extraprofitot is jelentenek – írta a sajtóosztály.

Jön a Nemzeti Tőkeholding

Szintén segítség, hogy január 1-jétől egy központosított rendszert alakítanak ki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával. A tőkealap-intézményrendszer élén megalakul a Nemzeti Tőkeholding Zrt., és ebbe az új struktúrába tagozódik be valamennyi, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap. A jövőben pedig kizárólag a Nemzeti Tőkeholdingon Zrt.-n keresztül állítható fel új állami hátterű tőkealap. Az intézmény felállításával egy központilag irányított, hatékony, állami hátterű finanszírozási rendszer jön létre. Hatvanöt állami hátterű tőkealap tagozódik be az új rendszerbe, melyeknél mintegy ezermilliárd forintnyi, eddig még ki nem helyezett forrás áll rendelkezésre.

Mentsvár az agráriumnak

A szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk miatt a kormány rendkívüli kármentesítő intézkedéseket vezetett be, köztük a hiteltörlesztési moratóriumot az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozásoknak. Ez lehetővé teszi, hogy a bajba jutott mezőgazdasági szereplők 2023 végéig felfüggesszék hiteleik törlesztését, ezáltal csökkentve a szélsőséges időjárási körülmények miatt hirtelen rájuk nehezedő terheket.

Az aszály miatt nehéz helyzetbe került gazdáknak is segít a kormány akcióterve
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Támasz a turizmusnak

Ismert, 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik Szép-kártya minden alszámlájáról lehetett hideg élelmiszert vásárolni. A kártya zsebei közötti átjárhatóságot a kormány meghosszabbította 2022. december 31-ig. A 2022. november 16-i kormánydöntés értelmében a Szép-kártyafüleket eltörlik, belső korlátok nélkül lehet felhasználni a korábbi célokra. A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését pedig felfüggesztik október 1. és március 31. között. Ezzel a nettó árbevétel négy százaléka marad a szektornál. A turisztikai szereplők kérésére bevezetik a munkaidőkeret-szabályozást: a ágazatnak is elérhető lesz a 24 havi munkaidőkeret alkalmazása.

Százmilliárdnyi alvópénz

A Szép-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosának a teljes adótartalmat meg kell fizetni. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel. Jelenleg mintegy százmilliárd forintnyi alvópénz található a Szép-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin.


Borítókép: a Gyármentő program is része a kormány akciótervének (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.