Több milliárd forint marad a turisztikai szolgáltatóknál

Jelentősen csökkenti a szektorban működők terheit a kormányzati segítség – ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Magyar Nemzet
2022. 11. 16. 18:15
szálloda
Budapest 2021.07.08. Intercity Hotel foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére a kormány egy átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről is döntött, amely nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is. Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a Szép-kártya-szabályozást, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást és a szálláshely-minősítést – írta közleményében a szervezet.

A szektorban működő szolgáltatók terheit csökkenti, hogy 2022. október 1-je és 2023. március 31-e közötti időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást (TFH). Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál.

A munka törvénykönyvében alapesetben biztosított négy hónap helyett, a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében a turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el.

A Szép-kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése, rentábilis működésének elősegítése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a Szép-kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására.

Jelentős kedvezmény, hogy 2023. július 1-jére módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A féléves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékony kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására.

További könnyebbség a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig.

Szintén segítség, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-jére módosul. 

A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt biztosít a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Az intézkedések pontos részletei a Magyar Közlönyben lesznek olvashatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.