Orbán Viktor: Az önbecsülés a siker egyik záloga

Az elmúlt 12 év legnagyobb hozadéka, hogy az alsó négy decilisnek lehetősége nyílt, hogy csatlakozzanak a középosztályhoz, ezért védi továbbra is a családokat a kormány az energiaválságtól – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kavosz Zrt. jubileumi eseményén, miután húszéves lett a Széchenyi-kártya program. A kormányfő megismételte, hogy 4000 milliárd forint esik ki magyar gazdaságból az energiaárak növekedése miatt, ezért minden forintot a rezsivédelmi alapba kell utalnia a kormánynak. Jelezte a vállalkozásoknak, hogy semmilyen járulékcsökkentésre ne számítsanak emiatt jövőre – olvasható a Vg.hu tudósításában.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu, MTI2022. 11. 29. 11:52
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. november 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Fõõrség épületében 2022. november 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önbecsülés nélkül nincsen siker, ez nemcsak egy vállalkozás, egy ország esetében is igaz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi-kártya program fennállásának 20. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen a budavári Lovardában. 

A miniszterelnök kifejtette: ez az évforduló nem következett volna el Demján Sándor nélkül. Az alapítótól megtanulhatták, hogy a leginkább lehetetlenre érdemes vállalkozni, ő is csak a lehetetlen dolgokra vállalkozott, és ehhez keresett magának társakat, „így csalt aztán lépre engem is a kártya megalapításával„  – írja tudosításában a Távirati Iroda – „neki és nekünk van egy közös gyerekünk, ez a Széchenyi-kártya” – mondta, hozzátéve, hogy ez egy Etyek–Felcsút paktum volt (utalt Demján Sándor származására).

A miniszterelnök szerint bátorságot is tanultunk tőle, egyedül pedig soha nem lehetsz okos, szerinte egy vállalkozó esetében ez ugyanúgy igaz, mint az ő munkája során.

A külföldi nagyberuházások a városokat célozzák meg és külföldi nagyberuházások nélkül nem lehet Magyarország sikeres

– olvasható a Távirati Iroda tudosításában – a miniszterelnök emellett hozzátette, hogy kellenek mellettük sikeres magyar vállalkozások is, mert akkor lesz Magyarország magyar ország – jelentette ki. Hozzátette: a nagy külföldi cégek mellett mindig kell lennie széles, erős, biztos lábakon álló magyar vállalkozói rétegnek is.

A kormányfő szerint legalább 75 százaléka az országnak a vidék, ez azért fontos, mert a külföldi nagyberuházások nélkül nem lehet ez az ország sikeres, de mindig kell hogy legyen széles, erős, magyar vállalkozói réteg is. Szerinte számosságban lehet ellensúlyozni ezeket a külföldi cégeket.

Idén 130 milliárd forinttal támogatja a kormány ezt a programot, jövőre pedig 290 milliárddal. Ugyanakkor jelezte, hogy ezt nem jószántából teszi a kormány, ezt a kamatok indokolják. 

Orbán Viktor kitért a gazdasági helyzetre is. Szerinte igaza lett a kormánynak, hogy a szankciók milyen gazdasági hatásokkal járnak. A miniszterelnök szerint ugyanakkor ebben a helyzetben örömet okozhat, hogy kimaradhatunk a recesszióból, jövőre egy számjegyű lehet az infláció, illetve a családokat meg lehet védeni a kihívásoktól.

Sohasem hittem, hogy a piac szent és sérthetetlen

 – mondta, hozzátéve, azt meg végképp nem, hogy a piac mögött van egy láthatatlan kéz. Szerinte lehet, hogy konszolidált időkben van ilyen kéz, de válságos szituációkban biztosan nem, ezért kellett az állami beavatkozás a pénzügyi válság, a Covid idején, és most a szankciós infláció idején.

Ez a láthatatlan kéz olyan pofonokat ad, hogy a fal adja a másikat

– mondta a kormányfő.

Szerinte a gazdaság nem működhet jól, ha nincsenek az állam által biztosított keretek. 

Erre az együttműködésre nagyon nagy szükség lesz, enélkül nagyon sok vállalkozás túl sem élhet.

Egy olyan energiaválságba kerültünk, amely az egész európai ipar rohamos leépülésével fenyeget

 – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Európa növekedési képessége is rohamosan csökken, ezért előbb-utóbb új gazdasági modellre lehet szükség.

A kormányfő szerint most dolgoznak a jövő évi költségvetés módosításán, mivel az elfogadása óta rengeteg mindent történt. A miniszterelnök úgy látja, nem számíthatunk másokra, ezért saját mentőcsónakot kell megépíteni a magyar gazdaság számára, amely képes fenntartani a magyar cégek működőképességét és védi a családokat.

Ami a jó hír, hogy 2015 és 2021 között az EU növekedését rendszeresen sikerült több mint kétszeresével meghaladni

 – mondta, viszont rossz hír, hogy az infláció, a kamatok, az energiakérdés ugyanúgy sújt minket. Ez utóbbiról Orbán Viktor elmondta, minden hónapban 180 ezer forintot adnak egy átlagos magyar családnak, minden családnak ennyivel lenne nagyobb az energiaszámlája.

Szerinte az elmúlt 12 év legnagyobb hozadéka, hogy az alsó négy decilisnek lehetősége nyílt, hogy csatlakozzanak a középosztályhoz. 

Ugyanakkor ha nem tudjuk megvédeni a családokat, akkor ezeknek a társadalmi csoportoknak a lehetősége elzáródik.

Ezért a jövő évi költségvetés kiindulópontja, hogy ezt a támogatást meg kell adni.

Az eredeti cikk a Világgazdaság.hu-n Orbán Viktor: sohasem hittem, hogy a piac szent és sérthetetlen címmel olvasható.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széchenyi-kártya program fennállásának húszéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a budavári Főőrség épületében 2022. november 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.