időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Újabb ötven cég vált tőzsdeképessé

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu
2022.11.24. 13:20 2022.11.24. 15:05
Újabb ötven cég vált tőzsdeképessé

A hazai gazdasági élet színe-java előtt mutatták be csütörtökön a legújabb BÉT50 kiadványt, amely további félszáz tőzsdeképes céget vonultat fel a Széchenyi Alapok és az EY segítségével – olvasható a Vg.hu cikkében.

Patai Mihály köszöntésével kezdődött meg az idei BÉT50 kiadványt és az újabb félszáz hazai vállalati sikertörténetét bemutató konferencia a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtök délelőtt. A tőzsde elnöke, aki emellett a Magyar Nemzeti Bank alelnöki tisztségét is betölti, a makrogazdasági helyzet rövid ismertetésén túl köszöntötte a részvevőket, különösképpen a történetük jelentős mérföldkövéhez ért cégek képviselőit.

A friss kiadványban bemutatott cégek között tíz gyáripari, kilenc IT-, öt építőipari, négy kereskedelmi, három egészségügyi, egy acélipari, három elektronikai, három élelmiszeripari, két fintech-, három hulladékkezelő, egy kiberbiztonsági, szintén egy k+f, két megújuló energiával foglalkozó, egy munkaerő-kölcsönző, egy logisztikai, egy szolgáltató és egy vendéglátó vállalat található.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója azt emelte ki az előadásában, hogy a mélyen gyökerező kihívások dacára a BÉT50 projekt sikerén is túl rendkívül eredményes évet zárhat a pesti börze. 

Számos nyilvános elsődleges részvénykibocsátásra, azaz IPO-ra került sor ebben az évben, ám a frissen tőzsdére lépők mellett a BÉT néhány oszlopos tagja, például a Masterplast is nyilvános kibocsátással emelte tőkéjét.

Emellett különösen a BÉT 2019 júliusában elindított Xbond platformján volt igazán izgalmas a lassan mögöttünk maradó 2022-es esztendő, hiszen  

a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjában kibocsátott kötvények és azok tőzsdei kereskedésbe kerülése idén is újabb finanszírozási alternatívát biztosított számos vállalatnak.

A vállalati finanszírozás állt Szabó Levente, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese mondandójának középpontjában is. A banki vezető szerint az elmúlt években ugyan rendkívüli mértékben nőtt a céges hitelállomány, ám ez sok esetben nem volt teljesen egészséges folyamat, már csak a devizahitelezés magas aránya miatt sem. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Az idei BÉT50 kiadványt és az újabb félszáz hazai vállalati sikertörténetet bemutató konferencia a Budapesti Értéktőzsdén (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.