Szentkirályi Alexandra: Idén is számíthatunk gazdasági növekedésre

A magyar kormány nem fogja hagyni, hogy az Erasmus-programmal kapcsolatos intézkedések levét a magyar diákok igyák meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 13. 12:50
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2022. szeptember 29. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetők és az elemzők bíznak a magyar gazdaság stabilitásában a tavalyi évre vonatkozó gazdasági növekedés értéke alapján – jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1-en péntek reggel.

Kiemelte: a növekedés értéke 4,5 százalékosra várható, és kiemelkedőnek számít az Európai Unióban. 

A tavalyi kiemelkedő gazdasági növekedés után idén is legalább 1,5 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani, ami hatalmas dolog egy olyan környezetben, amikor sok ország recesszióval vagy nulla közeli növekedéssel számol 2023-ra

 – hangsúlyozta a kormányszóvivő, aki arról is beszélt, hogy a munkanélküliség rekordalacsony: soha nem volt még 1989 óta ilyen kevés a munkanélküliek és az álláskeresők száma. 

A politikus szerint ez azt mutatja, hogy a magyar kormánynak a gazdaság stabilitásának érdekében végzett intézkedései jól működnek.

A napokban kézbesített, 15 százalékkal emelt nyugdíjakkal kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az a februárban fizetendő 13. havi nyugdíjat is érinti majd.

Emlékeztetett: ha olyan inflációs környezet van, mint most is a szankciók miatt, akkor a kormány az infláció értékével megemeli a nyugdíjakat. Ha pedig a gazdasági növekedés lehetővé teszi, emelnek majd a nyugdíjakon. 

Az Erasmus-programmal kapcsolatban felvetett problémák eddig a fiókok mélyén lapultak, hivatalosan nem jelezték a magyar kormánynak 

– fogalmazott Szentkirályi Alexandra a magyar diákokat hátrányosan érintő európai uniós intézkedésre reagálva. 

Kijelentette: a magyar kormány nem fogja hagyni, hogy ennek a helyzetnek a levét a magyar diákok igyák meg. Tehát akár ideadja a jövő évre ezt a pénzt Brüsszel, akár nem, ez a program el fog indulni – szögezte le.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.