A körülmények ellenére is gyorsan gazdára találnak a panellakások

Töretlen a panelek népszerűsége, a lassuló ingatlanpiacon is gyorsan és jó áron találnak új tulajdonosra a lakótelepi otthonok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 06. 14:38
null
Budapest, 2021. október 5. Egy felújított 10 emeletes panelház színes homlokzati festéssel a fõváros 3. kerületében a Lajos utca 142. szám alatt. Az utca számos barokk, copf, klasszicista és romantikus stílusú, részben mûemléki jellegû, részben mûemléki védelem alatt álló épülete között üde színfolt a hangulatos színezés. A 30-40 éves panel-épületek nem a mai energiafelhasználási, gazdaságossági szempontok szerint épültek, ezért idõszerû a felújításuk. Magyarországon mintegy 8 ezer panelépület, illetve 800 ezer panellakás van. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiszámítható fenntartási költségük miatt egyre kedveltebb panellakások értékesítése a gyengébb második fél évben sem került több időbe a Duna House adatai szerint.

A fővárosi lakótelepeken tavaly a 2021 átlagos négyzetméteráraihoz képest 19-54 százalékos áremelkedést mértek. Legnagyobb mértékben a Bécsi úti (54 százalék), az újpalotai (40 százalék), valamint a gazdagréti lakótelep lakásainak árai emelkedtek.

 

Tavaly a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók: átlagosan majdnem 900 ezer forint volt az ár négyzetméterenként a tranzakciós adatok szerint, míg 2021-ben még 650 ezer forint volt.

 

Közel azonos árakon juthattak a vásárlók panellakáshoz Gazdagréten, míg a Bécsi úton és Vizafogón az átlagos négyzetméterárak 805-850 ezer forint között alakultak. Ár szempontjából Havanna és Óhegy jelenti a legjobb befektetést, e területeken 571-607 ezer forintos négyzetméteráron is megoldható az otthonteremtés. A népszerűségi lista a tavalyi év első feléhez képest átrendeződött, Újpalota és Újpest mellett a Füredi úti lakótelepen kínált lakások voltak a legkeresettebbek az év második felében.

Már a milliós négyzetméterárat meghaladó kategória sem meglepő a panellakások között: egy 36 négyzetméteres, jó állapotú és elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben például 39 millió forintért kelt el.

 

Magyarországon mintegy 8 ezer panelépület, illetve 800 ezer panellakás van.

 

A Magyar Nemzet a támogatott lakáshitelek kapcsán korábban megírta, hogy hiába a kamatemelés, több támogatott lakáshitel-lehetőség is megmaradt. Az állami otthonteremtési támogatások a forgalom visszaesését enyhíthetik a lapunk által megkérdezett szakértők szerint.

 

Két típusú támogatott hitel érhető el a piacon, az egyik a kettő, illetve több vállalt vagy meglévő gyermek esetén igényelhető csokhoz kapcsolható, háromszázalékos, kamattámogatott hitel, illetve a tízmillió forintos maximummal igényelhető, kamatmentes babaváró támogatás

 

– mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Borítókép: egy felújított, tízemeletes panelház színes homlokzati festéssel a főváros 3. kerületében a Lajos utca 142. szám alatt. Az utca számos barokk, copf, klasszicista és romantikus stílusú, részben műemléki jellegű, részben műemléki védelem alatt álló épülete között üde színfolt a hangulatos színezés. A 30-40 éves panel-épületek nem a mai energiafelhasználási, gazdaságossági szempontok szerint épültek, ezért időszerű a felújításuk (Fotó: MTVA/Balaton József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.