Egyre több brit szorul az élelmiszerbankokra

Sokkal többen kénytelenek felkeresni valamelyik élelmiszerbankot Nagy-Britanniában, mint az előző téli időszakban. A boltokban ugyanis annyira megugrottak az árak, hogy a rezsiköltségek mellett már sokan nem tudnak megfizetni egy átlagos bevásárlást. Az élelmiszer-infláció jelenleg 16,7 százalékos, míg a gáz ára közel 130 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

V4NA
2023. 02. 22. 10:06
élelmiszer bank
Members of staff organise food donations for vulnerable families at the Cooking Champions food bank in Grange Park, north London on October 27, 2020, during the novel coronavirus COVID-19 pandemic. - The Government is facing mounting public anger at its refusal to extend free school meals into half-term and beyond following a campaign spearheaded by England footballer Marcus Rashford. (Photo by Tolga Akmen / AFP) Fotó: Tolga Akmen / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemrég nyilvánosságra került adatok szerint minden eddiginél több ember szorul az élelmiszerbankok segítségére Nagy-Britanniában, mert drámai mértékben megugrottak a megélhetési költségek. A Független Élelmiszer-segélyezési Hálózat (Ifan) megállapította, hogy a megkérdezett élelmiszerbankok csaknem kilencven százaléka 2022 decemberében és 2023 januárjában megnövekedett keresletről számolt be az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. 

Az élelmiszerbankok szerint ha a kereslet tovább nő, akkor vagy csökkenteniük kell a támogatást, vagy pedig nem tudnak majd több embert kiszolgálni.

A Trussell Trust szervezet – amely több mint 1300 élelmiszerbankkal az Egyesült Királyság legnagyobb szolgáltatója – arra számít, hogy az idei tél minden idők legforgalmasabbja lesz. A cég még novemberben arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerbankok az összeomlás határán állnak, ugyanis csak április és szeptember között 1,3 millió sürgősségi élelmiszercsomagot osztottak ki, harmadával többet, mint 2021-ben ugyanebben az időszakban, és több mint ötven százalékkal többet, mint a járvány előtt. Az Ifan kutatása szerint az élelmiszerbankok nehezen tudják kielégíteni a dolgozó emberek, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) és a tanárok egyre növekvő igényeit, de a nyugdíjasok között is nagyon sokan az élelmiszerbankoktól függenek.
A Nemzeti Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett adataiból kiderült, hogy az inflációs nyomás enyhülése ellenére a megélhetési költségek válsága még mindig jelen van Nagy-Britanniában. Az élelmiszerek 16,7 százalékkal drágultak, a gáz ára pedig közel 130 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A brit költségvetési hivatal novemberi előrejelzése szerint a háztartások rendelkezésre álló jövedelme 2022–23-ban 4,3 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés 1956 óta, amikor elkezdték vezetni az összehasonlítható adatokat.

Sabine Goodwin, az Ifan koordinátora elmondta: egyértelmű, hogy az emberek hitelből próbálták átvészelni a telet, és most olyan adósságokat halmoznak fel, amelyek a szakadék szélére sodorták őket. A koordinátor emellett azzal vádolta meg a kormányt, hogy fenntarthatatlan és etikátlan módon támaszkodik a jótékonysági élelmiszersegélyekre.

A kormány az elégedetlenségre rea­gálva nemrég felidézte, hogy tavaly 1200 font közvetlen támogatást nyújtott háztartások millióinak, többek között négyszáz fontot az energiaköltségekre, és 2023–24-ben további 1350 font támogatást nyújt a legkiszolgáltatottabb háztartásoknak.

Borítókép: Élelmiszerbank Észak-Londonban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.