időjárás 22°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

Tóth Máté energiajogász keményen bírálta az Európai Unió szankciós politikáját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.04. 21:31 2023.02.04. 21:50
Tóth Máté energiajogász keményen bírálta az Európai Unió szankciós politikáját

Az Európai Bizottság és az Európai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti Híradójában.

A szakértőt a vasárnap életbe lépő újabb brüsszeli szankciós csomagról kérdezték, amelynek értelmében orosz eredetű feldolgozott kőolajtermékek (például benzin, dízel) behozatala és reexportja a jövőben nem engedélyezett a kontinensen.

Tóth Máté elmondta:

 20-25 millió tonna dízel fog hiányozni az újabb szankció miatt a nyugat-európai piacról. Hozzátette: nagyjából napi egymillió hordó dízel behozatalára szorult Nyugat-Európa.

Ezeket a szakmai számokat viszont nem igazán veszik figyelembe Brüsszelben – mondta. Megjegyezte: arra is Magyarország és a régió diplomáciája figyelmeztetett, hogy a különböző finomítók közötti munkamegosztás is ellehetetlenülne az új szankció nyomán. 

Mint mondta, 

Magyarország fontos mentességet ért el a kérdésben, ezért a régió ellátása nem fog sérülni.

Nyugat-Európában azonban a dízel hiánya össze fog adódni a december óta tapasztalható nyersolaj-hiánnyal.

Szólt arról is, nincs olyan váltógazdaság, ami egy az egyben ki tudja váltani mind az orosz nyersolajat, mind pedig a feldolgozott olajtermékeket. Ennek következménye, hogy Kína, India és több másik ország már bejelentkezett az orosz olajra és a feldolgozott olajtermékeknek a további értékesítésére – tette hozzá.

Kiemelte: ezzel Európa szempontjából az a probléma, hogy a közvetítők megdrágítják és meghosszabbítják a szállítási útvonalakat. Jelezte: a meghosszabbított, megkettőzött értékesítési láncon ugyanúgy orosz molekula érkezik majd Európába, csak kínai meg indiai közvetítéssel.

Borítókép: A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, a XI. kerületi Budaörsi úton 2022. október 19-én (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.