Jelentősen emelik a banki szolgáltatások díjait

A pénzintézetek az infláció mértékével megegyező, vagyis 14,5 százalékos emelést valósíthatnak meg.

Magyar Nemzet
Forrás: Bank360.hu2023. 02. 09. 16:58
null
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megemeli a bankszámladíjait az OTP, várhatóan már márciusban. A több pénzintézet feltehetően áprilisban emeli majd a számlavezetés, az átutalás, a készpénzfelvétel, a bankkártya és az sms díját, de mindez érinti a hiteleket is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint az új kondíciós listát két hónappal előre közzé kell tenni, de több pénzintézet csak az általános üzletszabályzatban írta meg, hogy az infláció mértékével, tehát idén 14,5 százalékkal emeli a díjait. 

A K&H Bank, az Oberbank és a Magnet Bank már 2022-ben az inflációra hivatkozva megemelte a bankszámladíjait. A pénzintézetek egyébként néhány héttel ezelőtt tájékoztatták az ügyfeleket a bankszámlák tavalyi díjairól, költségeiről. A MNB hangsúlyozta: a hitelintézetek kizárólag szigorú jogszabályi feltételek betartásával módosíthatják a bankszámla- vagy kártyaköltségeiket – foglalta össze a Bank360 portál. 

Kitértek arra is, hogy az MKB és az Erste Bank csak a hitelkártyáknál tett közé új kondíciós listát, amely a díjemeléseket tartalmazza. Utóbbi egyébként a korábbi kondíciós listák alapján tavaly május 1-jétől emelte a számlacsomagok díjait. Az OTP ügyfeleinek ugyanakkor már március 1-jétől magasabb díjakat kell fizetniük. Az új díjakról még nem adták ki a friss kondíciós listát, mivel az üzletszabályzatukban már jelezték: amint a KSH közli a friss inflációs adatot, az ezt követő második hónap első napjától emelik a díjakat. 

Az OTP-hez hasonlóan a Raiffeisen és a CIB Bank is az általános üzleti feltételek között írta le, hogy a fogyasztói árindex mértékével emeli a díjakat. Ezeknél a pénzintézeteknél a fordulónap április 1. Mindezek mellett az UniCredit, a Magyar Kereskedelmi Bank, illetve a Takarékbank is az üzletszabályzatában tette közzé a változásokat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.