időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Nagy István: A magyarok nem akarnak rovarokat enni

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2023.02.02. 11:41 2023.02.02. 14:37
Nagy István: A magyarok nem akarnak rovarokat enni

Brüsszel egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési célú felhasználásra, ami azt jelenti, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokásaink

 – közölte Nagy István agrárminiszter videóbejegyzésében.  

A politikus úgy véli, nagyon fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – húzta alá. 

Nagy István megismételte a tegnapi közleményét is, miszerint a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítják az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain.

Ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a minisztérium rendelete szerint a szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben – hangsúlyozta. 

Veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások Fotó: Olivier Hoslet

Ráadásul – emelte ki a miniszter – a rovarfehérjékkel kapcsolatos intézkedések ellehetetlenítik a termelést is. 

A magyar emberek nem akarnak rovarokat enni, és sem élelmiszer- sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani sem az országban, sem az egész Európai Unióban

 – szögezte le. 

Elmondása szerint ugyanis a magyar gazdák kitartásának és szorgalmának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk. 

Nagy István az Európai Bizottság provokatív döntésének nevezte rovarok élelmiszerként árusítását, és meglátása szerint hagyományos életformánkat, kultúránkat és értékrendünket sodorhatja veszélybe. 

Nem szorulunk rá a kukacevésre

 – nyomatékosított a miniszter. 

Mint ismert, az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. 

Nagy István arra emlékeztetett, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, most pedig Magyarország nemzeti hatáskörbe lép és megvédi kultúráját, gasztronómiáját. 

Borítókép: Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2023. január 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

 

  

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.