A konjunktúraérzet a lakosság körében javult, míg a vállalatoknál romlott

A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése.

Magyar Nemzet
2023. 03. 24. 14:42
Monor, 2018. március 26. Dolgozók egyedi szabadalom alapján elektromos jármûvek akkumulátor házaihoz tartozó biztonsági záróegységeket készítenek magas hatásfokú automata lézerhegesztési technológiával a dél-koreai Shinheung Sec monori akkumulátor-alkatrész gyárában 2018. március 26-án. Az elektromos autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó cég nyolcmilliárd forintos beruházását kiemelt fejlesztésként 769 millió forinttal támogatta a magyar kormány. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétesen változott a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete márciusban – derül ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. felméréséből. A mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezett lakossági index ugyanis mínusz 20,3-ről mínusz 19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke mínusz 13,0-ról mínusz 15,2-re romlott. 

 

Továbbra is az orosz–ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság voltak a fő okai annak, hogy a konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodott. 

 

A pénzügyi, devizapiaci és az árupiacokon tapasztalható, az előző időszakoknál kisebb turbulenciák és csökkenő árak, árfolyamok mérsékelték a bizonytalanságot. Ugyanakkor a konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció a tetőzést követően jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik a nagy bizonytalanság és tartósan alacsony árak alakulnak ki – közölte a Századvég a felmérés kapcsán. 

A lakossági konjunktúraindex négyből három alindexe javult, egy pedig stagnált az előző havi értékéhez képest, és összességében az index is kedvezőbbé vált a februárihoz viszonyítva. 

 

A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi mínusz 2,5-ről  mínusz 1,3-re emelkedett. 

 

Legnegatívabban a háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg, ennek alindexe mínusz 88,0 maradt. A gazdasági környezet megítélése az előző havi mínusz 27,1 pontos értékről mínusz 25,7-re emelkedett, míg az anyagi helyzeté mínusz 18,1 után mínusz 16,9 lett.

A legnagyobb pozitív irányú elmozdulás a lakosság esetében Magyarország következő évre vonatkozó versenyképességének alakulását illetően fogalmazódott meg. Ugyanis 3,2 százalékponttal kevesebben várnak ebben a hónapban jelentős romlást, továbbá 2,4 százalékponttal kevesebben becsülnek kismértékű romlást, 0,2 százalékponttal többen prognosztizálnak változatlanságot, 3,4 százalékponttal többen várnak kismértékű javulást. Továbbá 0,4 százalékponttal többen vannak, akik szerint jelentősen javul Magyarország versenyképessége a következő évben.

A vállalati felmérés esetében mind a négy alindex értéke kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi mínusz 23,9-ről mínusz 26,8-re, az iparági környezeté mínusz 8,9-ről mínusz 9,4-re, a termelési környezeté mínusz 8,8-ről mínusz 11,2-re, míg az üzleti környezeté mínusz 21,0-ről mínusz 22,5-re romlott.

 

A vállalatok esetében pozitív fejlemény, hogy az általuk vásárolt termékek és szolgáltatások áraiban kisebb emelkedést várnak, mint februárban: 4,1 százalékponttal csökkent azon cégek aránya, amelyek szerint az árak jelentősen növekednek.

 

A vállalati konjunktúraindex felbontásánál márciusban az iparági környezet alindex mellett a második legjobb alindex a termelési környezet alindex. Ebbe az alindexbe tartozik az említett ár-versenyképességi kérdés is, amelyre adott válaszok alapján az inflációs folyamatok is kedvezőbben alakulhatnak. A vállalatok közül ebben a hónapban 6,1 százalékponttal kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy beruháztak az elmúlt egy évben.

Borítókép: A lakosság továbbra is a foglalkoztatási helyzetet ítéli meg a legpozitívabban (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.