Nem törte meg a válság a hazai foglalkoztatást

Egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon olyanok, akik korábban nem voltak láthatók a regiszterekben.

Magyar Nemzet
2023. 03. 24. 8:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén februárban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,691 millió fő volt, huszonhatezerrel több, mint egy éve. Az adatok szerint a 2022. december-2023. februári időszakban az egy évvel korábbihoz képest a növekedés tizenötezer főt mutat. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma tizenkétezerrel, a külföldön dolgozóké pedig tizenháromezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké tízezerrel csökkent.

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer fő, a munkanélküliségi ráta négy százalék volt. Ha  2022. december – 2023. február közötti időszakot hasonlítjuk az egy évvel korábbihoz, akkor a szám tizenötezer fős növekedést mutat, ebben a periódusban a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt – ismertette a statisztikai hivatal.

– Továbbra is 4,7 millió közeli szinten van a foglalkoztatottság, míg a munkanélküliségi ráta is rendkívül kedvező, hiszen az uniós ráta ennél másfélszer magasabb. A foglalkoztatás és a munkanélküliség együttes növekedése a munkaerő-állomány aktivitásának emelkedését jelenti, azaz egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon olyanok, akik korábban nem voltak láthatók a regiszterekben – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca jelezte: a kormány célja, hogy a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a teljes foglalkoztatottságot, kivédje a recessziót és év végéig egy számjegyűre csökkentse az inflációt. Ennek érdekében már húsz intézkedést fogadott el a kabinet. Olyan programok segítik a gazdaságot és a vállalkozásokat, mint a Széchenyi-kártya-program, a Gyármentő program, az energiaintenzív vállalkozások támogatása vagy éppen a Baross Gábor-hitelprogram. Ez utóbbi hétszázmilliárdos keretét ezermilliárd forintra emelte az állam, tekintettel arra, hogy a vállalkozások kevesebb mint egy hónap alatt kimerítették az eredeti keretet.

– Az adatok rávilágítanak, hogy az intézkedések működnek, megvédik a teljes foglalkoztatottságot, sőt a kormányzati lépések az új munkahelyek létrejöttét is elősegítik – tette hozzá a minisztérium.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.