Átütő siker a foglalkoztatásban

Korábban nem látott szintre csökkent Magyarországon azoknak a háztartásoknak az aránya, amelynek egyetlen tagja sem foglalkoztatott. Hazánknak uniós összevetésben is kiválók a mutatói.

2023. 03. 22. 6:05
null

Korábban nem látott szintre csökkent Magyarországon azoknak a háztartásoknak az aránya, amelynek egyetlen tagja sem foglalkoztatott. Hazánknak uniós összevetésben is kiválók a mutatói.

A hét utolsó munkanapján teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a foglalkoztatottság és a munkanélküliség februári adatait. Az előbbi januárban 4,669 millió fő volt, 46 ezerrel több, mint egy éve. A munkanélküliek száma 2023 januárjában 192 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt. 

Mindez azt jelenti, hogy tartósan magas szinten áll hazánkban a foglalkoztatottság. Ez az elmúlt tizenhárom év egyik legnagyobb eredménye.

A statisztikai hivatal a minap közzétett egy másik mutatót is, amelynek alakulásáról minden évben beszámol. Tavaly lapunk is ismertette a korábbi elemzést, most pedig bemutatjuk a legújabb eredményeket. A szervezet először is megállapítja, hogy a 2000-es évek első felében a vizsgált (0–59 éves) népesség több mint egytizede élt olyan háztartásban, amelynek egyetlen tagja sem volt foglalkoztatott. Ez olyan személyeket jelent, akiknek nem volt munkából származó jövedelmük. Ezt követően stagnálást, enyhén csökkenő tendenciát mutattak az adatok, ezt törte meg 2008-ban a nemzetközi pénzügyi válság, illetve annak a reálgazdasági következményei. Ennek hatására jelentősen emelkedett mind a 18–59 éves felnőttek, mind pedig a 0–17 éves gyermekek érintettsége: az előbbiek körében 2009–2010-ben érte el a legmagasabb értéket az arány (13 százalék), míg az utóbbiak esetében 2011-ben (15 százalék).

A javulás 2012-től indult el, ebben kezdetben elsősorban a közfoglalkoztatás játszott szerepet, majd idővel az elsődleges munkaerőpiacon bekövetkezett változások járultak hozzá egyre nagyobb mértékben a csökkenéshez. A kedvező tendenciát 2020-ban a koronavírus-járvány ugyan megszakította, de érdemi változást sem a gyermekek, sem a felnőttek körében nem idézett elő. Így 2020-ban a felnőttek 5,4, a gyermekek 5,3 százaléka élt foglalkoztatott nélküli háztartásban, miközben egy évvel korábban 5,1, valamint öt százalékuk. Ezt követően 2021-ben – a foglalkoztatás járvány utáni fellendülésének köszönhetően – ismét kedvezően alakult a mutató értéke. 

Ennek eredményeként korábban nem látott szintre csökkent az érintett háztartásban élő felnőttek (4,9 százalék) és gyermekek (4,8 százalék) aránya. A mutatók 2022-ben tovább javultak, az előbbi szám 4,6 százalékra, az utóbbi 4,2 százalékra változott.

A statisztikai hivatal rámutatott arra is, hogy a vizsgált mutatóban  jelentősek a területi különbségek. Így 2021-ben Észak-Alföld rendelkezett a legkedvezőtlenebb adattal, megelőzve ezzel az elmúlt évtized leghátrányosabb helyzetű régióját, Észak-Magyarországot. Ha visszatekintünk a 2008-as pénzügyi és gazdasági válságra, akkor azt látni, hogy annak munkaerőpiaci következményei mindkét régiót erőteljesen érintették. Ennek csúcspontja Észak-Magyarországon 2012-ben volt, amikor 29,8 százalékot tett ki azoknak a 18 éven aluli gyermekeknek az aránya, akik olyan háztartásban éltek, ahol egyetlen foglalkoztatott sem volt. Nagyrészt a közfoglalkoztatás kiterjesztésének köszönhetően 2017-re ez az arány a felére csökkent, ennek ellenére a területi egyenlőtlenségek továbbra is látványosak. A jelenséget azonban nemcsak a foglalkoztatottság területi különbségei, hanem a háztartások eltérő demográfiai jellemzői is befolyásolják.

A munkaerőpiaci szempontból hagyományosan jobb adottságú Budapest és Pest, valamint Nyugat- és Közép-Dunántúl régiókban az arány öt százalék alatti – Budapest régióban csupán 2,2 százalék. 

Ezzel szemben azokban a térségekben, ahol a munkához jutás esélye kedvezőtlenebb, és a családokban átlagosan több gyermeket nevelnek, ennek többszöröse. A legkedvezőtlenebb adattal rendelkező régióban, az Észak-Alföldön 2021-ben a 18 éven aluliak 9,4 százaléka élt foglalkoztatott nélküli háztartásban. Ez a szám 2022-ben javult és 8,4 százalékot mutatott.

Előkelő helyen a rangsorban

Magyarországon 2021-ben a 18–59 évesek körében 4,4, míg a 18 év alattiaknál 3,9 százalékponttal volt alacsonyabb a foglalkoztatott nélküli háztartásban élők aránya, mint az EU 27 átlagában. Ezzel mindkét korcsoportban a negyedik legjobb helyet foglaltuk el az uniós rangsorban.

 

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.