Nagy változást hozhat a tojás árában a közelgő ünnep

Megfordíthatja a húsvét az elmúlt hetekre jellemző csökkenő termelői árakat és a visszafogott keresletet a tojáspiacon. Idén az árstop április végi lejárta miatt maradhat el az ünnep utáni fogyasztáscsökkenés.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG2023. 03. 14. 10:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speciális lehet az idei év annyiban, hogy húsvét után a szokásoshoz képest másként alakulhat majd a kereslet. Az érvényes szabályozás szerint ugyanis az étkezési tojásra is vonatkozó árstop április 30-ig él, így elképzelhető, hogy 

a lejárat előtt a fogyasztók feltöltik otthoni készleteiket a szokásosnál nagyobb keresletet generálva.

Agrár-közgazdasági Intézet információi alapján darabonként 65,94 forint volt a ketreces tartásból származó, M-es és L-es méretű tojás átlagos csomagolóhelyi átadási ára az idei év első nyolc hetében.

Forrás: VG

Hozzátették, hogy ez az ár 112,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a mélyalmos tojások ára ennél is nagyobb ütemben, 129,9 százalékkal emelkedett, és 74,8 forintos átlagot ért el. Decemberhez viszonyítva ugyanakkor már árcsökkenés figyelhető meg: a december 5-i héten 76,20 forint volt a ketreces, illetve 75,69 a mélyalmos tojások átlagára.

A termelői árak csökkenése jellemző a karácsony utáni időszakra, az ünnepi kereslet akár 40 százalékkal is nagyobb lehet. 

Az ünnep után viszont meredek a visszaesés, és mivel a tyúkok továbbra is tojnak, a növekvő készleteket a csomagolóhelyek, illetve a termelők árengedményekkel próbálják értékesíteni – mondta a Világgazdaságnak Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) alelnöke.

A lap szerint a húsvéti időszakban ismét megindul a kereslet, ebből a szempontból pedig biztató, hogy a termelés folyamatos. A Tojásszövetség alelnöke szerint nagy kérdés, hogy a tavasszal most már visszatérő rendszerességgel előforduló madárinfluenza-kitörések okoznak-e fennakadást a tojástermelésben – nemcsak Magyarországon, de Európában is.

Hiányra nem kell számítani, de azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ne az utolsó hétre hagyják a bevásárlást, mert lehet, hogy egy-egy nap kifogynak a készletekből, és másnap vissza kell menni a boltba.

A karácsony után hagyományosan csökkenő termelői árakban március környékén következik be fordulat, akkor általában már látható a húsvét közeledte. Mivel Magyarországon a termelési ciklushoz képest rövid, általában havi, kéthavi árak a jellemzők, mostanában kötik újra a szerződéseket a már a húsvéti megnövekedett keresletet is tükröző árakkal – mondta Pákozd Gergely a VG-nek. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.