Az elmúlt egy-másfél évtizedben mind a gasztronómiában, mind a szálláshelyeknél kedvező változásokon ment át a Balaton és térsége – mondta a VG-nek a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa. Csapody Balázs gasztronómiai szakember szerint nemcsak azért érdemes ide jönni, mert szép a táj, jó a levegő, nyáron lehet fürdeni, napozni, hanem a régió gasztrocélpontnak is kiváló. Ma már szinte nem tud olyan településről a környéken, ahol ne lenne színvonalas szálloda, panzió, étterem, és rengeteg a nívós borászat.
Csapody Balázs annak ellenére sem tekint versenytársként Horvátországra, hogy tavaly 602 ezer magyar turista hárommillió vendégéjszakát töltött délnyugati szomszédunknál. Szerinte nem érdemes összehasonlítást tenni, egy tenger adottságaiban és hangulatában is más.
Néhány dologban a horvátok a jobbak, másokban meg mi. Annak örülök leginkább, ha valaki két nyaralást is megengedhet magának egy évben, és az egyiket ebből a tengerparton – például Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Szlovéniában –, a másikat pedig a Balatonon tölti el
– mutatott rá a szakember. Hozzátette: a Balatonra ráadásul bármikor lehet jönni, és itt nem mellesleg legalább 40–45 százalékkal olcsóbbak az ugyanolyan kategóriájú éttermek. Csapody Balázs kiemelte:
a legutóbbi Michelin Guide új piacot teremtett a Balatonnál, amelyet azóta a külföldi gasztroturisták is keresnek,
leginkább a szomszédos országokból. Éppen ezért már nem igazán érdemes szezonról beszélni, inkább a teljes évet kell figyelembe venni – vélekedett a szakértő. Idén jó forgalomra számít a Balatonnál, bár a gasztronómiai vállalkozások sikerét leginkább az energiaárak alakulása határozza meg.
A Kistücsök tulajdonosa úgy látja, hogy az infláció és a megnövekedett kiadások miatt 50–60 százalékos áremelésre lenne szükség, ezzel szemben a balatoni vendéglátósok jellemzően 20–25 százalékkal emeltek az áraikon – olvasható a VG cikkében.