Negyedével emelkedtek az árak a Balatonnál, de így is jóval olcsóbb Horvátországnál

A Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint az éttermi árak az azonos kategóriájú létesítményekben 40-45 százalékkal magasabbak az Adriai-tengernél. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa a nehézségek ellenére is kiváló szezonra számít.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 03. 31. 12:05
null
Balatonszemes, 2022. november 11. A Michelin Guide francia étteremkalauz által - a kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó - Bib Gourmand díjjal idén kitüntetett balatonszemesi Kistücsök étterem 2022. november 5-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy-másfél évtizedben mind a gasztronómiában, mind a szálláshelyeknél kedvező változásokon ment át a Balaton és térsége – mondta a VG-nek a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa. Csapody Balázs gasztronómiai szakember szerint nemcsak azért érdemes ide jönni, mert szép a táj, jó a levegő, nyáron lehet fürdeni, napozni, hanem a régió gasztrocélpontnak is kiváló. Ma már szinte nem tud olyan településről a környéken, ahol ne lenne színvonalas szálloda, panzió, étterem, és rengeteg a nívós borászat.

Csapody Balázs annak ellenére sem tekint versenytársként Horvátországra, hogy tavaly 602 ezer magyar turista hárommillió vendégéjszakát töltött délnyugati szomszédunknál. Szerinte nem érdemes összehasonlítást tenni, egy tenger adottságaiban és hangulatában is más.

Néhány dologban a horvátok a jobbak, másokban meg mi. Annak örülök leginkább, ha valaki két nyaralást is megengedhet magának egy évben, és az egyiket ebből a tengerparton – például Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Szlovéniában –, a másikat pedig a Balatonon tölti el

– mutatott rá a szakember. Hozzátette: a Balatonra ráadásul bármikor lehet jönni, és itt nem mellesleg legalább 40–45 százalékkal olcsóbbak az ugyanolyan kategóriájú éttermek. Csapody Balázs kiemelte: 

a legutóbbi Michelin Guide új piacot teremtett a Balatonnál, amelyet azóta a külföldi gasztroturisták is keresnek, 

leginkább a szomszédos országokból. Éppen ezért már nem igazán érdemes szezonról beszélni, inkább a teljes évet kell figyelembe venni – vélekedett a szakértő. Idén jó forgalomra számít a Balatonnál, bár a gasztronómiai vállalkozások sikerét leginkább az energiaárak alakulása határozza meg.

A Kistücsök tulajdonosa úgy látja, hogy az infláció és a megnövekedett kiadások miatt 50–60 százalékos áremelésre lenne szükség, ezzel szemben a balatoni vendéglátósok jellemzően 20–25 százalékkal emeltek az áraikon – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: a Michelin Guide francia étteremkalauz Bib Gourmand díjával kitüntetett balatonszemesi Kistücsök étterem (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.