Csütörtökön a Michelin Guide ismét kiosztotta a legrangosabb szakmai elismerésnek számító csillagait: a tatai Gourmet Étterem és a budapesti Stand két Michelin-csillaggal is büszkélkedhet, míg az esztergomi 42 Étterem, valamint a budapesti Bábel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, a Rumour és a SALT egy-egy csillagot kapott.
A Michelin-csillag előszobáját jelentő Bib Gourmand elismerést az Encsen található Anyukám mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, az egri Macok, a balatonfüredi Mór24 és a szintén itt található Sparhelt kapta meg.
Pénteken a Michelin Guide nemzetközi igazgatója, Gwendall Poullenec egy budapesti sajtótájékoztatón online kapcsolaton keresztül méltatta a díjazottakat.
Az igazgató szerint 1992 óta kísérik figyelemmel a magyarországi vendéglátás fejlődését, amely különösen az elmúlt öt évben gyorsult fel. Kiemelte:
A hazai séfekre egyaránt jellemző a hagyománytisztelet és a merész kísérletezés is. Poullenec arra is felhívta a figyelmet, hogy immár Budapest mellett további 34 magyar városban találhatók a Michelin Guide kiadványban is jegyzett, kiváló éttermek.
Különleges energiák
A pénteki sajtóesemény sztárja kétség kívül Pesti István, a két Michelin-csillagot is elnyerő tatai Platán Gourmet Étterem séfje volt. – A tatai vár és az Eszterházy-kastély között vagyunk egy olyan történelmi és kulturális közegben, ami páratlan. Aki valaha leült már a tatai tó partjára a platánfa alá, az megtapasztalhatta, hogy ott olyan energiák vannak, amire hét év után is rácsodálkozom – emelte ki a séf. Érzékletes hasonlata szerint egy olyan nyugalom van a levegőben, amit legfeljebb csak elrontani lehet, ezért törekednek a páratlanul magas minőségre. – A Platán Gourmet célja, hogy egy olyan élményt nyújtson, ami örök emlék maradhat – mondta a séf.

A Platán Gourmet Étterem szorosan együttműködik a szálláshelyként üzemelő Platán Udvarházzal. – Tudatosan alakítottuk ki ezt a koncepciót, hiszen Tata fontos turisztikai desztináció. Nemcsak kirándulóhely, hanem több nap eltöltésére is kiváló helyszín – árulta el a séf, hozzátéve: az is fontos szempont volt, hogy aki elfogyasztja a menüsort, annak ne kelljen egyből autóba ülnie, ha mondjuk Budapestről érkezett.
Pesti István hangsúlyozta, hogy folyamatosan keresik azokat a környékbeli termesztőket, termelőket, akik megfelelő alapanyagot tudnak szállítani az étterembe, de rendelkeznek saját kertészettel is. Az étterem jelenleg egy környékbeli tejtermelő családdal és egy halas céggel működik együtt.
Mint azt a szakácsművész elmondta lapunknak, korábban az azóta bezárt Tanti Étteremmel kapott Michelin-csillagot, karrierje másik meghatározó állomásának pedig a Bábel Éttermet nevezte, amely szintén megkapta és most birtokolja az elismerést. A séf kiemelte, hogy itthon tanulta ki a szakma fortélyait, méghozzá autodidakta módon. – Nincsenek külföldi tapasztalataim, magamnak kellett mindent kitalálnom és eltanulnom – mondta Pesti István.