Adathalász csalók kínálnak vírusirtó programot telefonon

Ha az ügyfél nem elővigyázatos és letölti az alkalmazást, a csalók szabadon hozzáférhetnek a számlájához.

Magyar Nemzet
2023. 04. 03. 14:39
telefonos csaló, adathalászat Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalókra hívja fel a figyelmet a Magyar Államkincstár: telefonos csalók adathalász program letöltésére próbálhatják rávenni a bankok és a kincstár ügyfeleit, ezzel szerezve meg gyanútlan emberek a számlaadatait. 

A magukat banki ügyintézőnek kiadó telefonálók leggyakrabban hivatalosnak tűnő telefonszámról, gyanús tranzakcióra hivatkozva, egy pénzintézet nevében keresik meg az ügyfelet, és felkínálják segítségüket a visszaélés megakadályozására. Megoldásként felajánlják egy „vírusirtó” vagy „biztonsági applikáció” letöltését az alkalmazásáruházakból, amellyel valójában a csalók távoli hozzáférését teszik lehetővé az adott eszközhöz. 

Ha az ügyfél nem elővigyázatos és letölti az alkalmazást, a csalók szabadon hozzáférhetnek a számlájához.

 

A Magyar Államkincstár ezért azt javasolja ügyfeleinek, hogy ha csalásgyanús hívást kapnak, azonnal mondjanak nemet, bontsák a vonalat, és semmiképp se telepítsenek számítógépükre vagy mobiltelefonjukra ismeretlen programot. A csalások felderítésére a Magyar Államkincstár egyetlen esetben sem kéri alkalmazás letöltését vagy jelszó kiadását az ügyfeleitől.

 

Amennyiben gyanús hívása érkezik, azonnal hívja a kincstár 1811-es telefonszámát, és jelentse az esetet. Az adathalász-kísérletekről, csalásokról és a visszaélések formáiról további információt a Magyar Államkincstár honlapján talál.

Borítókép: Ha gyanús hívás érkezik, érdemes nemet mondani és bontani a vonalat (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.