Kiderült, mikor nyílhat meg újra a Corvin áruház a Blaha Lujza téren

A neve is megvan, és azt is lehet tudni, milyen boltok és üzletek lesznek a híres áruházban. Az épület felújítása évek óta tart, a beruházás hét és fél milliárd forintba kerül.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 04. 25. 9:22
Budapest, 2022. szeptember 29. A felújítás alatt álló Corvin áruház homlokzata a fõvárosi Blaha Lujza téren 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Corvin Áruház, újabb nevén Corvin Palace az egyik legforgalmasabb belvárosi csomópontban, a VIII. kerületi Blaha Lujza tér déli oldalán található. Még 1926-ban nyílt meg, és 1931-ben Magyarországon elsőként szerelték fel mozgólépcsővel.

A helyreállítás hivatalosan 2021-ben kezdődött, és lassan a végéhez közeledik. A felújítás után három szinten kereskedelmi és ezzel részben átfedésben összesen négy szinten irodafunkciót kap majd az épület mintegy 16,5 ezer négyzetméteren.

A tetőszinten panorámateraszt alakítanak ki, továbbá gasztronómiai és kulturális élményeket is ígérnek. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy az egykor itt működő Corvintető valamilyen formában újra megnyithat-e.

A Corvin Áruház teljes felújításának számlája körülbelül húszmillió eurónál áll majd meg végül

– nyilatkozta a VG-nek a projektgazda Corvin Áruház Kft. tulajdonosa. Balogh Olivér beszámolt róla, hogy csaknem százszázalékos az összesen ötemeletes épület alsó két szintjének bérbeadása, de még nem fejeződött be az első emelet értékesítése, mivel ezt még nem tette lehetővé a műemléki felújítás. Hozzátette:

A műemléki értékét tekintve ez a legizgalmasabb tere az épületnek, a homlokzaton kívül. Több érdeklődővel is folynak már erre a területre tárgyalások.

 

Mikor nyitnak az üzletek?

Május végéig megújul a homlokzat, majd a kereskedelmi területeket alakítják ki, amelyek várhatóan nyár végén, szeptember elején nyithatnak meg. Itt már több üzletteret átadtak végleges kialakításra a bérlőknek. A harmadik szakaszban az irodaterületek készülnek el, hamarosan ezeket is elkezdik értékesíteni.

A felújított Corvin áruházban lesz

  • Spar,
  • DM,
  • Erste Bank,
  • Hanami Sushi,
  • Tejmadár,
  • patika,
  • Solinfo Café és
  • Apollo művészeti galéria.

Balogh Olivér a rekonstrukcióról elmondta, hogy az utolsó bérlő 2022 januárjában költözött ki, és csak ezt követően tudott megindulni teljes sebességgel a felújítás.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy itt egy védett műemléki épület felújítása zajlik. Egy ilyen folyamatban mindig előkerülnek olyan meglepetések, amelyekkel a tervezők a feltárási munkálatok befejezte előtt nem számolhattak. Ezért is történt kisebb csúszás a tervezett átadásban

– mutatott rá a tulajdonos. Hozzátette:

Bár Budapest és a plázák piaca hatalmasat változott a Corvin 1926-os nyitása óta, az eredeti épület újító szemléletét szeretnénk átültetni a mostani funkciójába is.

Ezzel az elgondolással magyarázta, hogy otthont adnak egy modern művészeti galériának is. Ezt a szellemiséget képviseli majd két meg nem nevezett leendő bérlő, amelyek az első emeleti műemléki térbe érkeznek, valamint az ötödik emeleti tetőterasz is.

Borítókép: A felújítás alatt álló Corvin áruház homlokzata (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.