Újra kinyitja kapuit a Blaha Lujza tér emblematikus épülete, az egykori legnépszerűbb áruház

Több mint fél évszázad után ismét megcsodálhatják a járókelők a Corvin Áruház homlokzatát, ősszel pedig a város egyik legrégibb áruháza a vásárlók előtt is megnyitja kapuit.

Magyar Nemzet
Forrás: jozsefvarosiujsag.hu2023. 04. 19. 19:03
null
Budapest, 2022. szeptember 15. A felújított Corvin Áruház Somogyi Béla utcai homlokzata, amelyrõl lekerült az állványzat a munkálatokat követõen. A Blaha Lujza tér felújításának egyik leglátványosabb része az eredetileg 1926-ban Reiss Zoltán és Jemnitz E. Zsigmond klasszicizáló stílusú tervei alapján megépült áruház rekonstrukciója. Az épületben kezdett mûködni az elsõ magyarországi mozgólépcsõ is 1931-ben. Az áruház 1956-os forradalom harcaiban is jelentõsen megrongálódott, ezért a külsõ homlokzatot alumínium burkolattal látták el. 1966-ban az Országos Áruházi Vállalat üzemeltetésébe adták, amely 1967-tõl Centrum Áruházak néven folytatta tevékenységét, az áruház pedig felvette a Centrum Corvin Áruház nevet. Privatizációja 1992-ben kezdõdött meg. A bádogborítást 2018-ban elbontották és megkezdõdhetett a teljes felújítás, amely során kereskedelmi és vendéglátó egységek, valamint irodák lesznek benne, jövõre fejezõdhet be. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1926-ban, gyönyörű klasszicista stílusban épült áruház központi fekvésének köszönhetően régen a főváros egyik leglátogatottabb vásárlási központja volt. Az ezredforduló környékén viszont a plaza-boom hatására forgalma erőteljesen visszaesett. Fekvése, illetve a Keleti és a Nyugati pályaudvarok közelsége miatt az áruház a vidékről érkező vásárlók számára is könnyen megközelíthető, ez is magyarázta a több évtizeden át tartó töretlen sikerét.

A népszerű áruház a második világháború alatt, 1944-ben kiégett, 48-ban pedig már Budapest Nagyáruház néven nyitott ki. A felújítás megkezdése óta az állványzatoktól alig láthattuk a neoklasszicista épület díszes homlokzatát, azonban hamarosan lehull a lepel – írta meg a Józsefváros Újság.

A Corvin Áruházat még évekkel ezelőtt, 2018 májusában kezdték felújítani, amelyet a paravánszerű alumíniumborítás eltávolításával kezdtek. A felújítás azonban a jelek szerint hamarosan befejeződik, és ősszel már vásárlókat is fogad majd az áruház. Május második felére kerül le az épületről a burkolat, amelyet várhatóan ünnepélyes keretek közt esemény is kísér majd. Balogh Olivér, a felújítást végző cég egyik tulajdonosa a jozsefvarosujsag.hu-nak elmondta: az üzletek várhatóan nyár végén, ősz elején nyitnak meg.

Borítókép: Corvin Áruház (Fotó: MTVA/Balatoni József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.