Megkezdődik a Dunaferr értékesítése

Közvetlenül több mint 3600 dolgozót érint a vasmű megvásárlása.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 17:57
Dunai Vasmű, Dunaferr Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődik a Dunaferr értékesítése, miután részvételi felszólítást tett közzé a Fővárosi Törvényszék a felszámolás alatt álló vasmű ügyében április 20-án a cégközlönyben – írta meg a Vg.hu

A Dunai Vasmű bejárata. Tavaly év végén drámai helyzetbe került a vállalat
Fotó: MTVA/Faludi Imre

A több mint négyezer oldalas nyilvános részvételi felhívásban felidézik, hogy a törvényszék végzésével 2023. január 5-ei hatállyal elrendelte az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolását. Ezt követően április 12-én az ISD Kokszoló is hasonló sorsra jutott. 

A felhívásban adósként szereplő két vállalat közös társaságot tervez alapítani a felszámolási eljárás lezárásaként, és ezt tervezi értékesíteni a felszámoló. 

 

A felhívás szerint az ISD Dunaferrnél 3034, míg a kokszolónál 612 fő érintett, az értékesítésig felveendő további munkavállalók száma pedig 40 fő. Vagyis közvetlenül 3686 munkahely megmentéséről van szó a gyár megvásárlásával.

 

A felszámolók – a Honoratior Kft. és a Bonum Sanatio Kft. – a két társaság, az ISD Dunaferr Zrt. f. a. és az ISD Kokszoló Kft. f. a. acélgyártási tevékenység végzéséhez szükséges eszközeit és aktív szerződésállományát egy közös SPV-be (,,NewCo’’) apportálva kívánják értékesíteni a NewCo üzletrészei 100 százalékát az irányadó felszámolási szabályok alapján. A működéshez szükséges munkavállalói állomány is átadásra kerül – idézi a felszámoló, a Honoratior Kft. honlapját a dunaújvárosi hírportál, a Duol.hu.

Korábban lapunk is megírta, hogy a Dunaferr iránt is érdeklődik a Liberty acélipari csoport. A Liberty bérgyártási megállapodást kötött a Dunaferr felszámolójával, tavaly év végén pedig a csőd széléről rángatta vissza a vasművet azzal, hogy más európai telephelyeiről nyersanyagot szállított a kokszolója és a nagyolvasztója működtetéséhez. Magyar részről tekintélyes partnerrel való együttműködésről van szó: a Liberty éves hengerelttermék-kapacitása több mint 10 millió tonna, a folyékonyacél-kapacitása 14 millió tonna a honlapja szerint, világszerte 200 helyszínen pedig mintegy 30 ezer dolgozót foglalkoztat.

Tavaly november–decemberben drámai helyzetbe került a vasmű, órákon múlt, hogy ne kapcsolják ki a Dunaferr és más, a területén működő ipari fogyasztók működéséhez szükséges áramot. A kifizetetlen számlák miatt fellépő szénhiány következtében pedig csak épp a Liberty Steel közvetlen segítségének köszönhetően nem kellett leállítani a kokszolót, ami visszafordíthatatlan folyamat lett volna. December közepén pedig, alig két nappal az ezt megkönnyítő kormányhatározat megjelenése után – ami gyakorlatilag mentőövet dobott a bajban lévő társaságnak – elrendelték a Dunaferr felszámolását. Március közepén újraindította meleghengerművét a Dunaferr.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Dunai Vasmű)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.