Mostantól évente új rendszámok lesznek hazánkban

Még kilenc hónapja sincs, hogy bevezették itthon az új rendszámokat, azonban máris változás lépett életbe, és mint azt a Vezess.hu megtudta, ez gyakorlatilag éves szinten előforduló jelenség lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: Vezess.hu2023. 04. 04. 17:49
Budapest, 2022. június 9. A 2022. július 1-tõl újonnan forgalomba kerülõ jármûvek rendszámtáblájának mintája a 2022. június 8-án készült fotón. Négy betûbõl és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be a nyár közepétõl, mert a jelenlegi karakterkészlet adta lehetõség a vége felé közeledik. MTI/Demecs Zsolt Fotó: Demecs Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022 júliusában kezdték meg az új formátumú, négy betűből és három számból álló rendszámok kiadását Magyarországon, többek között azzal a kikötéssel, hogy az első két karakter kizárólag két magán- vagy két mássalhangzó lehet.

Ugyan láthatóan még korántsem futottak ki az első, AA karakterpárral kezdődő rendszámok, a Vezess.hu információi szerint máris elkezdték az AE kezdetű azonosítók kiadását. Ennek okáról a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél érdeklődtek, mely a portál megkeresésére küldött válaszában azt közölte:

az AE kezdőbetűs rendszámok a 2022-ben legyártott AA kezdőbetűs készletek felhasználását követően, 2023 tavaszától kerülnek kiadásra.

Magyarázatuk szerint ennek azért van jelentősége, hogy az új, illetve a forgalomba helyezett használt gépjárművek esetében vizuálisan is beazonosítható legyen az üzembe helyezés időszaka.

Az állami cég megerősítette azt is, hogy

a jelenlegi tervek szerint 2024-ben ismét betűváltás történik a rendszám második karakterében.

Vagyis már csak hónapok kérdése, és jönnek az AI kezdetű rendszámok.

Az eredeti cikk Mostantól évente új rendszámok lesznek Magyarországon címen érhető el a Vezess.hu oldalon.

Borítókép: A 2022. július 1-jétől újonnan forgalomba kerülő járművek rendszámtáblájának mintája a 2022. június 8-án készült fotón. Négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezettek be tavaly nyár közepétől, mert a korábbi típusú rendszámtábla karakterkészlete a végéhez közeledett (Fotó: MTI/Demecs Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.