időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Új program indul a foglalkoztatás további bővítéséért

Magyar Nemzet
2023.04.28. 08:40 2023.04.28. 08:57
Új program indul a foglalkoztatás további bővítéséért

– Márciusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,707 millió fő volt, 19 ezerrel több, mint egy éve – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ha a január–márciusi időszakot nézzük, akkor a foglalkoztatottak létszáma 21 ezerrel több, 4,696 millió fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 18 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké tízezerrel csökkent. A 15–64 évesek közül 4,579 millióan minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,3 százalék volt.

A munkanélküliek száma 2023 márciusában 195 ezer fő, a munkanélküliségi ráta négy százalék volt. A január–márciusi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 18 ezer fővel, 199 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt. 

– A háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére éves alapon tovább nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliek aránya négy százalékot tett ki, ami a hetedik legalacsonyabb az Európai Unióban. Külön eredmény, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékponttal csökkent a fiatalok munkanélkülisége (10,3 százalék), amely mintegy negyedével kedvezőbb az uniós (14,4 százalék) átlagnál – közölte a friss adatok kapcsán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca jelezte: az adatok rávilágítanak, hogy a kormány intézkedései hatékonyan és eredményesen védik meg a munkahelyeket, a teljes foglalkoztatottságot, a családokat. 

Annak érdekében, hogy hazánkban a foglalkoztatottság tovább bővüljön, 14 vármegyében és a fővárosban új vállalkozóvá válást elősegítő munkaerőpiaci program indul.

A program keretében a jogi és pénzügyi alapismeretek megszerzése után az álláskeresőként nyilvántartottak üzleti tervet nyújthatnak be, amely alapján – pozitív elbírálás esetén – támogatást kaphatnak a vármegyei kormányhivataltól. 

A vállalkozás beindításához hat hónapig az állam biztosítja a minimálbér összegét, azon felül pedig legfeljebb mintegy 3,5 millió forintos tőketámogatásban részesülhetnek az érintettek. 

A vállalkozás indítását elősegítő vármegyei programokról friss információt a helyi foglalkoztatási osztályok adnak, a részletek a foglalkoztatási portálon elérhetők.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.