A büdzsé minden forrást biztosít a magyar családok védelméhez

Az idei évben nagymértékben fejlődik a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 13:45
null
20220116 dunaharaszti rezsi illusztracio havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a 2023-as költségvetésben közel négyszeresére emelt rezsivédelmi alapon keresztül továbbra is Európa legnagyobb rezsitámogatását garantálja a magyar családoknak, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak – hangsúlyozta kedden kiadott költségvetési gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). 

A tájékoztatóból kiderül: április végéig az államháztartás központi alrendszere 2709,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2671,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,3 milliárdos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 77,4 milliárdos deficitet mutattak.

Az év első négy hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 283,3 milliárd forint volt, amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 106,4 milliárd forinttal magasabb. Az eltérés fő oka az otthonfelújítási támogatás esetében megnövekedett kifizetés. Továbbá 2023-ban a magasépítési beruházások mellett nagymértékben fejlődik a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is – magyarázta közleményében a PM.

A rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben április végéig 848,5 milliárd forintot fordítottak a költségvetésből a távhőszolgáltatók és a lakossági villamosenergia, valamint földgáz kompenzációjára. 

Mindezek mellett meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is – közölte a PM.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.