Azerbajdzsánba látogatott Nagy Márton

Azerbajdzsán fontos partner a magyar energiabiztonság és energiaszuverenitás megteremtésében.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 14:06
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkaügyi akciótervet írt alá Azerbajdzsánban Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter azeri kollégájával, Mikayil Jabbarov gazdasági miniszterrel áttekintette az aktuális gazdasági folyamatokat, és találkozott Sahil Babayev munkaügyi és szociális miniszterrel is – számol be róla a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye.  

Nagy Márton megállapította, hogy a háború és a szankciók súlyos károkat okoznak a globális gazdaságban, fokozzák a bizalmatlanságot és a bizonytalanságot. Úgy fogalmazott: előremutató, hogy az azeri–magyar kapcsolatokat tekintve mindkét fél a kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik. 

Azerbajdzsán 2014 óta Magyarország stratégiai partnere, a két ország közötti kereskedelem folyamatosan fejlődik, az áruforgalom értéke mára megközelíti az ötvenmillió dollárt. 

Nagy Márton leszögezte, hogy Azerbajdzsán fontos partner a magyar energiabiztonság és energiaszuverenitás megteremtésében, így kiemelkedik a Szolidaritási Gyűrű nevű kezdeményezés, amely lehetővé teszi az azeri földgáz Közép-Európába szállítását.

A látogatás során a magyar gazdasági miniszter és Sahil Babayev munkaügyi és szociális miniszter ünnepélyes keretek közt aláírta a Munkaügyi akciótervet, melynek célja a foglalkoztatáspolitikai kapcsolatok további erősítése, többek közt a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztásán keresztül.

A munkaügy területén közös szemléletet jelent a munkavállalás ösztönzése. 

Nagy Márton leszögezte, hogy Magyarország jó példával jár elől, teljes foglalkoztatottság van, a munkanélküliség négy százalék, ami lényegesen jobb az uniós átlagnál és soha ilyen alacsony nem volt a regisztrált álláskeresők száma.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.