Bizakodóbb a lakosság és a vállalkozói szektor is

Jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha az orosz-ukrán háború véget ér.

Magyar Nemzet
2023. 05. 22. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kedvezőbbé vált – derül ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. májusi felméréséből.  A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index ugyanis enyhe mértékben –18,2-ről –17,9-re, míg a vállalati mutató értéke jelentősebben, –13,2-ről –10,4-re javult. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz–ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg. A pénzügyi, devizapiaci és az árupiacokon tapasztalható, az előző időszakoknál kisebb turbulenciák és csökkenő árak, valamint az erősebb forintárfolyam mind a bizonytalanságot csökkentették. Ennek köszönhetően a vállalatok gazdasági várakozásai megközelítik az egy évvel ezelőtti szintet. 

Ugyanakkor a konjunktúraérzet jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció a tetőzést követően jelentősebben mérséklődik, továbbá az energiapiacokon tartósan alacsony árak alakulnak ki.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.