Csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

A magyar gazdasági növekedést segítheti a vendégmunkások alkalmazása, de csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra külföldi munkaerő – hangsúlyozta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön, ahol a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról kérdezték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 25. 13:51
null
Szerencs, 2023. április 28. Dolgozók a Szerencsi Bonbon Kft. új gyártócsarnokában Szerencsen 2023. április 28-án. Ezen a napon sajtótájékoztatón ismertették, hogy csaknem 300 millió forint támogatást nyújtott a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Versenyképességi program keretében a szerencsi csokoládégyár kapacitásbõvítõ beruházásához. Az idén 100 éves a szerencsi csokoládé, amely része a Magyar Értéktárnak is. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czomba Sándor elmondta: a legfontosabb, hogy a következő időszakban Magyarországra érkezzenek azok a fejlesztések, beruházások, amelyek a gazdasági növekedést fenn tudják tartani, illetve erősíteni tudják, és ehhez munkaerőre lesz szükség. Elsősorban az országhatáron belül kell megtalálni azokat az embereket, akik tudnak és akarnak dolgozni, látható ugyanakkor, hogy ennél több munkásra lesz szükség – jelezte.

Az államtitkár rámutatott, hogy elő kell készülni arra az esetre is, amikor harmadik országbeli munkavállalókat kell foglalkoztatni Magyarországon. 

Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar munkaerőpiacot kvótával védik majd, nem engedik sem a letelepedést, sem a családegyesítést a harmadik országokból ide érkezőknek, de ha a magyar gazdaságnak átmenetileg szüksége van segítségre a munkaerőpiacon, akkor ezt meg tudják oldani.

Czomba Sándor ismertette, hogy körülbelül háromszázezres munkaerő-tartalék van Magyarországon, de ekkora létszámot nem fognak tudni mozgósítani.

A magyar gazdaság növekedésének fenntartását segítő törvényjavaslatnak semmi köze a bevándorláshoz – hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette, hogy a környező országokban van még tartalék, de ez a hazai munkaerő-problémát nem fogja megoldani. A harmadik országokból érkezőkről elmondta, hogy jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni, ezek között említette Brazíliát, Mongóliát, Vietnamot.

Borítókép: Illusztráció (MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.