időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.25. 13:51 2023.05.25. 13:54
Csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

A magyar gazdasági növekedést segítheti a vendégmunkások alkalmazása, de csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra külföldi munkaerő – hangsúlyozta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön, ahol a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról kérdezték.

Czomba Sándor elmondta: a legfontosabb, hogy a következő időszakban Magyarországra érkezzenek azok a fejlesztések, beruházások, amelyek a gazdasági növekedést fenn tudják tartani, illetve erősíteni tudják, és ehhez munkaerőre lesz szükség. Elsősorban az országhatáron belül kell megtalálni azokat az embereket, akik tudnak és akarnak dolgozni, látható ugyanakkor, hogy ennél több munkásra lesz szükség – jelezte.

Az államtitkár rámutatott, hogy elő kell készülni arra az esetre is, amikor harmadik országbeli munkavállalókat kell foglalkoztatni Magyarországon. 

Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar munkaerőpiacot kvótával védik majd, nem engedik sem a letelepedést, sem a családegyesítést a harmadik országokból ide érkezőknek, de ha a magyar gazdaságnak átmenetileg szüksége van segítségre a munkaerőpiacon, akkor ezt meg tudják oldani.

Czomba Sándor ismertette, hogy körülbelül háromszázezres munkaerő-tartalék van Magyarországon, de ekkora létszámot nem fognak tudni mozgósítani.

A magyar gazdaság növekedésének fenntartását segítő törvényjavaslatnak semmi köze a bevándorláshoz – hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette, hogy a környező országokban van még tartalék, de ez a hazai munkaerő-problémát nem fogja megoldani. A harmadik országokból érkezőkről elmondta, hogy jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni, ezek között említette Brazíliát, Mongóliát, Vietnamot.

Borítókép: Illusztráció (MTI/Vajda János)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.