Havi szinten némileg nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban

Az idei első negyedévben a forgalom alacsonyabb volt, mint az előző év hasonló időszakában.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 8:36
null
20211201 szentes coop elelmiszerbolt vasarlas illusztracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 10,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 29,3 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az előző hónaphoz viszonyítva  kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Az idei első negyedévben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Mint a korábbi közlésből kiderül, az év első két hónapjában a kiskereskedelem forgalmának  naptárhatástól megtisztított volumene 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 12,2 százalékkal kisebb lett az értékesítés volumene. Februárban a kiskereskedelemi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 8,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 14,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.