Kiáll a kormány a magyar bankszektor mellett

A kormány mindent megtesz, hogy az ukrán fél mihamarabb visszavonja az OTP Bankot alaptalanul megbélyegző és diszkrimináló döntését.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 11:26
Varga Mihály Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–A magyar bankrendszer a romló nemzetközi környezetben is képes jól teljesíteni – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Bankszövetség testületi ülésén. A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány kiáll a magyar bankszektor mellett, mindent megtesz azért, hogy az ukrán fél mihamarabb visszavonja az OTP Bankot alaptalanul megbélyegző és diszkrimináló döntését.

A gazdaság nem tudna olajozottan működni megfelelő bankszektor nélkül, de a bankszektor sem lehet eredményes jól teljesítő gazdaság nélkül – jelentette ki Varga Mihály. Mint mondta: a kedvező munkaerőpaci adatok, a tartósan 4,7 milliós munkavállalói létszám és a négyszázalékos munkanélküliség jelzik, hogy a magyar gazdaság a háborús időkben is helytáll. Azonban a gazdaságvédelemnek a háború és az energiaválság idején költségei vannak, amelyhez a pénzintézeteknek is hozzá kell járulniuk – tette hozzá a pénzügyminiszter, kiemelve, hogy a kormány továbbra is átmeneti megoldásként tekint az extraprofitadóra. 

A tárcavezető  hangsúlyozta: a 2022-es adatok szerint a magyar bankrendszer tőkemegfelelési mutatója kétszeresen túlteljesíti a szabályozói minimumot, míg a hazai likviditásfedezeti ráta a szabályozói minimum közel kétszerese. Emellett a hitel/betét mutató is kedvezőbb az uniós átlagnál, a nem teljesítő portfólió pedig csupán 3,2 százalékos. 

Az adatok azt mutatják, hogy a magyar bankrendszer háborús időkben is képes megőrizni működőképességét és stabilitását, amelyet a hitelminősítők is elismertek legutóbbi értékeléseikben – jelezte.

A pénzügyminiszter az OTP Bankot az orosz agresszió támogatójának minősítő ukrán döntésről szólva kijelentette: a kormány kiáll a magyar bankszektor mellett, így az OTP Bank védelmében is fellép. Az OTP működése minden nemzetközi jogszabálynak megfelel, a pénzintézet világosan cáfolta Ukrajna valótlan érveit. Mindent megteszünk azért, hogy ezt az alaptalan és elfogadhatatlan intézkedést az ukrán fél mihamarabb visszavonja – szögezte le Varga Mihály.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.