Nyakunkon az szja-bevallás, erre figyeljen, aki még nem intézkedett

Közeleg a személyijövedelemadó-bevallás május 22-ei határideje. Az adóhivatal már több éve minden magánszemélynek bevallási tervezetet készít. A legfontosabb, hogy aki nem módosít a tervezetén, annak május 22-én éjfélkor automatikusan bevallássá válik a hivatal által összeállított dokumentuma. De annak is van még ideje, akinek lépnie kell.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő éjfélig van lehetőség intézkedni a személyijövedelemadó-bevallás ügyében: addig lehet elfogadni, módosítani vagy kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által létrehozott szja-bevallási tervezetet. 

 

– Az adófizetők jelentős részének jóváhagyás nélkül is a bevallásává válik a tervezete akkor is, ha nem fogadják azt el. Az őstermelőknek, az egyéni vállalkozóknak és az áfás magánszemélyeknek viszont önállóan kell bevallást benyújtaniuk, esetükben az automatizmus nem működik 

 

– közölte a Magyar Nemzet kérdésére a NAV szóvivője. Kis Péter András hozzátette: ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozás, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják a tervezetet, az nem válik május 22-án személyi jövedelemadó-bevallássá.

Fontos tudnivaló, hogy a bevallási tervezetben részletfizetést is lehet kérni. – Ennek feltétele, hogy a befizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó összege ne haladja meg a félmillió forintot, valamint a magánszemély nem kötelezett áfa fizetésére és ne végezzen vállalkozói tevékenységet – mutatott rá a szóvivő.  Ha a fizetnivaló nem éri el a félmilliót, akkor az adózó be tudja jelölni, hány hónapra kér részletfizetést. Onnantól kezdve az első részletet ki kell fizetni május 22-ig, a többi részletet pedig minden hónap 20-ig.

 

Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, az szintén hétfő éjfélig tehet eleget bevallási kötelezettségének. 

 

A kitöltött nyomtatványt feladhatja postán, vagy leadhatja a hivatal valamely ügyfélszolgálatán.

Az szja-bevallással egyidőben jár le az egy plusz egy százalékok rendelkezési határideje is, aminek ugyan csak néhány perc az elintézése, a támogatott szervezeteknek mégis óriási segítség. Kis Péter András hangsúlyozta: ha valaki elmulaszt rendelkezni a százalékokról május 22-ig, utólag már nem lesz rá lehetősége.

Borítókép: illusztráció (Fotó:  Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.