Figyelmeztetést adott ki a NAV: milliárdok sorsa a tét

Május 22-én nem csak az szja-bevallás határideje jár le, az adófizetők addig az időpontig rendelkezhetnek tavaly befizetett adójuk kétszer egy százalékáról is. Az adatok azt mutatják, hogy az utóbbi időben nőtt a rendelkezők száma és a civileknek, a vallási közösségeknek, a Nemzeti Tehetség Programnak együttesen felajánlott összeg is. A Magyar Nemzet a technikai részletekről is kérdezte Kis Péter Andrást, az adóhivatal szóvivőjét.

Simon Barbara
2023. 05. 14. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy hét van hátra az adóbevallás május 22-i határidejéig, s ezzel együtt addig is, hogy aki akarja, elrendezze adója kétszer egy százalékának ügyét. 

– Pár percig tart a folyamat, mégis óriási segítséget jelent a civil és vallási szervezeteknek, ráadásul az utóbbi idők adatai emelkedést mutatnak

 – mondta lapunknak a NAV szóvivője. Kis Péter András közlése szerint tavaly 49 milliárd forint volt az elvi keret, vagyis ennyi pénzt ajánlhattak volna fel az adófizetők. Ez hétmilliárd forinttal több, mint az azt megelőző. Múlt évben közel 2,3 millió ember élt a felajánlás lehetőségével, 150 ezerrel többen, mint annak előtte. A szóvivő közlése szerint tavaly az adófizetők majdnem 24 milliárd forint sorsát határozták meg így: az egyházaknak és a civil szervezeteknek valamivel több, mint 11-11 milliárd forint jutott, a Nemzeti Tehetség Programot megközelítőleg 1,5 milliárddal támogatták az adózók.

A szóvivő néhány gyakorlati részletet külön is kiemelt. Elsőként azt, mely szervezeteknek ajánlható fel a személyi jövedelemadó egy plusz egy százaléka. Az egyik csoportot az úgynevezett adószámosok alkotják, idetartoznak a civil szervezetek. – Az adófelajánlások fogadásához az egyesületeknek, az alapítványoknak korábban regisztrálniuk kellett az NAV-nál – mondta Kis Péter András, megjegyezve: a hatóság honlapján külön regiszterbe rendezték azokat a civil szervezeteket, amelyek idén fogadhatnak adószázalékokat. A másik körhöz az úgynevezett technikai számosok, vagyis a vallási közösségek, mellettük a Nemzeti Tehetség Program tartoznak. Fontos részlet, hogy a technikai számosoknak adható támogatást az adóhivatal mindaddig elküldi a korábban megjelölt vallási közösségnek vagy a tehetségprogramnak, amíg az adózó új kedvezményezettet nem jelöl meg vagy korábbi nyilatkozatát vissza nem vonja. – A civil szervezeteknél azonban ilyen automatizmus nincs – hívta fel a figyelmet Kis Péter András –, esetükben minden évben rendelkezni kell.

A szóvivő végül rámutatott, hogy a százalékokról való rendelkezésre több módszer, felület is kínálkozik. Az egyik a NAV online oldala, ahol gyorsan és egyszerűen elvégezhető a folyamat. A webes kitöltőprogram használatához azonban szükséges ügyfélkapus hozzáférés. A másik járható út a papíralapú formanyomtatvány. 

– Aki ezt választja, annak nagyobb körültekintéssel kell kitöltenie a rubrikákat – jegyezte meg Kis Péter András. Ha ugyanis egy szám vagy a név nem stimmel, akkor a felajánlás nem jut célba. Ezért érdemes többször is ellenőrizni az alapítvány adószámát vagy a vallási közösség technikai számát, pontos nevét. Lényeges, hogy a felajánlást tartalmazó nyilatkozat az adóbevallással együtt, de akár külön is beadható.

Arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy rendszerint melyek a leginkább támogatott szervezetek. A szóvivő elmondása alapján az emberek leggyakrabban a beteg gyermekek gyógyításával foglalkozó és az állatvédelem területén működő szervezeteknek ajánlják fel az egyik százalékot.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.