Sokat hoztak a lakásfelújítások

Van mit összegezni, jelentős eredményeket hozott az Otthonfelújítás támogatási program. Az eltelt időszak alatt a lehetőség számottevően hozzájárult a használatban lévő lakásállomány megújulásához, ugyanis annak közel tíz százalékát, mintegy 380 ezer ingatlant érintettek a fejlesztések. Ez 1775 milliárd forint összértékű beruházást jelent az országban, a kifizetett állami támogatás összege pedig meghaladta a 770 milliárd forintot. A családok átlagosan 2,1 millió forint értékű segítséget kaptak.

2023. 05. 20. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború és a szankciós politika miatt fokozódó energiaválság a magyar kormány lehetőségeit is korlátozza több területen. Ennek következménye, hogy nem lehet egy ideig folytatni az Otthonfelújítás támogatási programot sem. Érdemes azonban áttekinteni, hogy az említett kezdeményezés milyen jelentős eredményeket hozott. 

A program igénybevételére 2021 és 2022 során volt lehetőség. A fő célja az volt, hogy javítsa a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeit és ezzel összefüggésben a hazai lakásállomány minőségét, állapotát. A kormány legfrissebb konvergenciaprogramja emlékeztet: a családok a lakásfelújítási költségeik felét legfeljebb hárommillió forintig visszaigényelhették. A támogatás összegében ötven-ötven százalékban szerepelhetett az anyagköltség és a munkadíj. Elszámoltathatók voltak kültéri és beltéri munkák egyaránt, az összegyűjtött számlákat pedig a munka befejezését követően hatvan napon belül kellett eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz. Azoknak a családoknak, amelyek szerették volna felújítani az otthonukat és felvenni a támogatást, de anyagi fedezetük hiányzott ehhez, az állam kedvezményes, a teljes futamidő alatt garantáltan háromszázalékos kamatozású kölcsönt biztosított. Ez kifejezetten a támogatás előfinanszírozását segítette. Ennek keretei között maximum hatmillió forint állt a családok rendelkezésére, legfeljebb tízéves futamidőre. A kamatkülönbözetet az állam térítette meg a hitelfelvételt lebonyolító pénzintézeteknek. 

Az eltel időszak alatt a lehetőség számottevően hozzájárult a használatban lévő lakásállomány megújulásához, ugyanis annak közel tíz százalékát, mintegy 380 ezer ingatlant érintettek a felújítások. 

Ez 1775 milliárd forint összértékű fejlesztést jelent az országban, a kifizetett állami támogatás összege pedig meghaladta a 770 milliárd forintot. A családok átlagosan 2,1 millió forint értékű segítséget kaptak. 

Az érintettek a legtöbb esetben a belső tér felújításához vették igénybe a támogatást, mintegy 170 milliárd forint összértékben. Második helyen a tető felújítása és szigetelése állt 76 milliárd forinttal, a harmadik legmagasabb támogatási összeget, 75 milliárd forintot pedig a napkollektorok, napelemes rendszerek telepítésére és cseréjére fordították a háztartások. Ezeken túlmenően külső nyílászárók cseréjére, konyhai gépek beépítéséhez, az épületek szigeteléséhez és a fűtés korszerűsítéséhez is számos család használta fel az anyagi segítséget. Kedvező, hogy a legnépszerűbb, egyben a teljes támogatási összeg mintegy felét lefedő felhasználási célok között található tételek szervesen kötődnek az energiatakarékosság fokozásához. Ezekkel egyrészt számottevően csökkenthetőek a rezsiköltségek, másrészt nemzetgazdasági szinten mérsékelhető az energiaimport.

Az elmúlt két évben megvalósított közel 380 ezer lakásfelújítás a háztartások beruházásaihoz és így a gazdaság növekedési teljesítményéhez is érdemben hozzájárult. 

Összességében elmondható, hogy a nemzetgazdaság hozzáadott értéke 2021-ben 0,6 százalékkal, 2022-ben pedig 1,2 százalékkal gyarapodhatott a megvalósított felújításoknak köszönhetően. Mindezeken túlmenően az építőipari ágazat fehéredéséhez is szervesen hozzájárultak a támogatás fejében előírt feltételek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.